Mormântul unui necunoscut este cel mai vizitat din Paris. Care e tradiția obscenă pentru care oamenii vin?

de: Ana-Maria
24 09. 2020
Victor_Noir_tombe-e1477412169979

Cimitirul parizian din Père Lachaise este cu siguranță cel mai vizitat din lume. Și între mormintele lui Oscar Wilde, Chopin sau Jim Morrison există câteva tradiții bizare care încă rezistă. Dintre acestea, cea referitoare la mormântul lui Victor Noir este poate cea mai absurdă.

Victor Noir a fost un jurnalist francez care, din păcate pentru el, a trăit doar 21 de ani. Numele său real Yvan Salmon, a devenit redactor-șef al revistei săptămânale Le Pilori în luna mai a anului 1868.

Moartea nedreaptă a unui nevinovat

Circumstanțele morții sale sunt destul de surprinzătoare: a fost împușcat mortal de prințul Pierre-Napoléon Bonaparte, nepotul lui Napoleon I și vărul lui Napoleon III. Un articol „jignitor” scris de prinț a cauzat un mic război de presă între două ziare, unul din Marsilia, celălalt din Corsica. Victor Noir este apoi trimis să asiste la dispută, să ceară scuze, dar discuția capătă o turnură greșită.

Așa cum este tradiția pentru unele înmormântări, o piesă de bronz a fost făcută pentru a împodobi mormântul lui Victor Noir. Sculptura, numită „culcat”, reprezintă tânărul în starea în care a fost găsit când a murit.

În 1891, sculptorul Jules Dalou a făcut un fel de modelare a corpului gol, înainte de a-l îmbrăca. Se pare că a fost generos în ceea ce privește dimensiunea statuii în comparație cu realitatea.

Astăzi, încă se poate vedea urma glonțului pe piept, cusăturile mănușilor, pălăria care i-a căzut de pe cap în momentul impactului cu pământul și … organul reproducător.

O tradiție „necroerotică”

În urmă cu aproximativ cincizeci de ani, doi tineri studenți, intrigați de proeminența atributului viril al acestui mormânt, au decis să înceapă zvonul că frecarea umerilor cu acesta ar dezvolta fertilitatea (sau ar crește șansele de a avea un iubit bun în anul respectiv, conform credințelor). De atunci, multe femei au încercat în mod regulat experimentul, dovadă fiind lustruirea părților private ale mormântului.

Sursă și Foto: Paris Zig Zag