NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care ar fi riscul major într-un conflict de o asemenea amploare?

de: Claudiu Petrișor
23 12. 2024
NATO-russia
NATO versus Rusia

Sunt trei ani de când războiul a început la granițele României după ce președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022. Se tot vorbește despre faptul că NATO ar putea trimite în Ucraina trupe de menținere a păcii, dar acestea ar fi ținte și alianța ar putea fi atrasă cu ușurință într-un conflict direct cu Rusia. Specialiștii spun că, în eventualitatea unui conflict, NATO ar „nimici armata Rusiei în câteva luni”. Dar cu ce riscuri?

Experții atrag atenția că NATO ar „nimici armata Rusiei în câteva luni” dacă alianța și-ar desfășura toate forțele în Ucraina. Cu toate acestea, o eventuală victorie rapidă a trupelor NATO l-ar face pe Vladimir Putin, aproape sigur, să folosească armele nucleare, notează publicația Daily Mail. Merită riscul?

NATO versus Rusia, cine învinge?

Șeful Statului Major al Apărării al Marii Britanii, Sir Tony Radakin, a susținut că un război convențional total între Rusia și NATO ar face ca forțele armate din blocul de securitate condus de Occident să zdrobească trupele lui Vladimir Putin în scurt timp.

„Inevitabil este că orice asalt sau incursiune rusă împotriva NATO ar provoca un răspuns copleșitor. Forțele aeriene de luptă ale NATO – care depășesc numărul Rusiei cu 3 la 1 – ar stabili rapid superioritatea aeriană”, afirmă Sir Tony Radakin într-un interviu pentru Forces News.

Acesta mai spune: „Forțele maritime ale NATO ar bloca marina rusă în Barents și Marea Baltică, așa cum Ucraina a împins flota Mării Negre din Crimeea. NATO are de patru ori mai multe nave și de trei ori mai multe submarine decât Rusia”.

Șeful Statului Major al Apărării al Marii Britanii a atras ateniția asupra faptului că bugetul de apărare colectivă al NATO este de trei ori și jumătate mai mare decât bugetele combinate ale Rusiei și Chinei, în timp ce PIB-ul său colectiv este de 20 de ori mai mare decât al Rusiei.

Ed Arnold, cercetător principal la Royal United Services Institute (RUSI), a declarat pentru Kyiv Independent: „Dacă Rusia ar lupta așa cum luptă acum, în Ucraina, împotriva unei forțe NATO, ar fi distruși destul de repede”.

Ce spun cifrele?

Cele 32 de țări ale alianței au un buget militar combinat de peste 1.000 de miliarde de dolari, peste trei milioane de militari activi, aproximativ trei milioane de militari în rezervă și peste 700.000 de militari în forțele paramilitare.

Pe lângă efectivele de personal, țările NATO mai au în arsenale peste 14.000 de tancuri și alte zeci de mii de vehicule de luptă, 21 000 de avioane militare și aproape 2 000 de nave militare.

Trei națiuni cu arme nucleare sunt, de asemenea, membre: SUA, Regatul Unit și Franța. Prin comparație, înainte de invazia Ucrainei, Rusia avea doar 350.000 de soldați pe front, aproximativ un milion de militari activi și aproximativ două milioane în rezervă.

Totuși, în cazul unui eventual conflict, nu doar numărul soldaților, tehnologia sau numărul bombelor atomice contează. Alte criterii care ar putea să decidă un conflict mondial țin de locul unde are loc războiul, puterile combatante sau deciziile liderilor politici.