Ne-au contactat extratereștrii? Care e povestea semnalului primit din spațiu în 1977?
Încă din cele mai vechi timpuri, omenirea a fost fascinată de ideea că nu suntem singuri în Univers. Marile personalități ale istoriei au studiat cerul, venind cu fel de fel de ipoteze legate de extratereștri. Odată cu dezvoltarea tehnologiei au apărut și diferite tehnici de a analiza cosmosul. Drept urmare, în anul 1977, a fost captat un semnal radio care a durat 72 de secunde. Ne-au căutat extratereștrii?
Semnalul „Wow” a venit de la extratereștrii?
Pe data de 15 august 1977, astronomul american Jerry R. Ehman a captat un semnal puternic de radio în bandă îngustă (1420,456 MHz), în timp ce lucra în cadrul unui proiect SETI la marele radiotelescop Big Ear de la Universitatea de Stat Ohio. Semnalul a durat 72 de secunde și se credea că vine din spațiu, de la o civilizație extraterestră.
După aceea, semnalul a încetat și nu s-a mai auzit, iar pe raportul întocmit de astronom în dreptul acestuia a fost scris „Wow”. Evenimentul a fost intens dezbătut în presa din acea vreme, iar semnalul a fost numit ca pe foaia de observație „Wow”.
Radiotelescopul care a înregistrat semnalul este fix și folosește rotația planetei pentru a studia spațiul. Drept urmare, acesta poate observa un punct oarecare doar 72 de secunde. După analizarea datelor s-a observat că punctul de origine al semnalului este în constelația Săgetătorul, aproximativ la 2,5 grade de steaua χ¹ Sagittarii.
Inițial, s-a crezut că semnalul provine de la extratereștrii, însă, ulterior, odată cu trecerea anilor s-a ajuns la concluzia că acesta ar fi provinit chiar de pe Pământ.
Dacă extratereștrii există, atunci ar fi reușit să ne trimită un semnal sau să ajungă până pe Pământ, a spus Richard Conn Henry, de la Universitatea John Hopkins.
Alte semnale radio venite din spațiu
Undele radio călătoresc prin spațiu și pot trece prin mai multe corpuri nemetalice, inclusiv prin cel uman. De-a lungul timpului, au fost înregistrate mai multe semnale radio venite din spațiu, unele mai lungi altele mai scurte.
Între 16 septembrie 2018 și 30 octombrie 2019, cercetătorii canadieni au observat un model în semnalele radio care se produceau la fiecare 16,35 de zile. Pe parcursul a patru zile, erau lansate unul sau două semnale radio la fiecare oră. Apoi semnalale încetau timp de 12 zile. Semnalul a fost denumit „FRB 180916.J0158+65”. Semnalele radio individuale sau repetitive provin din locuri foarte diferite. Unul dintre semnalele repetitive vine dintr-o galaxie pitică, altul dintr-o galaxie asemănătoare cu Calea Lactee, potrivit Digi24.ro.
Astronomii din întreaga lume încearcă, în fiecare zi, să descopere dacă suntem singuri în Univers sau nu. Teoretic și practic, spațiul este singura frontieră pe care omul nu a cucerit-o, încă.
Foto: Pexels.com și Wikipedia.org