Nechifor Lipan, personajul din „Baltagul”, a existat în realitate?

29.07.2019
Nechifor Lipan, personajul din „Baltagul”, a existat în realitate?

Nechifor Lipan, personajul din opera literară „Baltagul”, semnată de Mihail Sadoveanu, este una dintre cele mai cunoscute figuri din literatura română. Se pare că Nechifor Lipan nu este doar un personaj fictiv. Acesta ar fi existat în realitate și Mihail Sadoveanu chiar s-a inspirat dintr-o crimă ce a avut loc acum multă vreme.

Nechifor Lipan a fost ucis în realitate?

„Baltagul” este cu siguranță unul dintre cele mai valoroase romane românești. Narațiunea prezintă călătoria Vitoriei Lipan care își caută soțul, pe oierul Nechifor Lipan. Femeia vrea să afle cum a fost ucis bărbatul ei și plănuiește să-i pedepsească pe cei doi ciobani (Calistrat Bogza și Ilie Cuțui) care l-au omorât cu un baltag și care l-au jefuit pe Nechifor.

Ilie Lipan este un strănepot direct al lui Nechifor și al Vitoriei Lipan și a fost găsit în urmă cu câțiva ani de reporterii Antena 3. „Nu s-au dus să cerșească sau să fure. Au muncit și au trăit bine, sănătos”, vorbea Ilie Lipan despre strămoșii săi la întâlnirea cu jurnaliștii.

Cum trăiau și cum dormeau țăranii români după anul 1800? Cu ce acopereau ferestrele?

Ilie Lipan a povestit cum întâmplarea a făcut să-l cunoască pe unul dintre urmașii lui Calistrat Bogza, cel ce i-a ucis străbunicul. Acesta a rememorat episodul: „Eu aveam 17 ani când am dat mâna cu niște profesori într-o crâșmă. Eu am zis Lipan și el a zis Bogza. ”Cum ai zis?”, l-am întrebat. Tatu-tău l-a omorât pe moșu’ meu. A zis că nu tatăl lui, ci că se trage din acel neam”.

Ilie Lipan, strănepotul lui Nechifor Lipan

E adevărat că actorul Nottara l-a prins pe Caragiale cu soția lui în pat?

Crima descrisă în carte s-a petrecut cu adevărat în urmă cu zeci de ani în Pasul Stânișoara, la începutul anilor 1900. Romanul „Baltagul”, opera lui Mihail Sadoveanu, a fost publicat pentru prima oară în volum în noiembrie 1930 de către Editura Cartea Românească din București.

Ilie Lipan a vrut să le aducă un omagiu „moșilor” lui. Astfel că și-a botezat primii patru urmași din cei doisprezece exact ca în carte: Nechifor, Vitoria, Minodora și Gheorghiță.

Coperta romanului „Baltagul” editat de ASA
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot