Niciuna sau nici una? Niciunul sau nici unul? Cum și când scriem corect aceste forme?

05.10.2021
Niciuna sau nici una? Niciunul sau nici unul? Cum și când scriem corect aceste forme?

Există câteva cuvinte și îmbinări de cuvinte în limba română care pun, uneori, probleme de ortografiere. În această categorie intră și perechile niciunul/ nici unul, niciun/ nici un, niciuna/ nici una, nicio/ nici o. Explicațiile privind grafia acestor cuvinte sunt ușor de înțeles.

Niciuna sau nici una? Niciunul sau nici unul?

Cuvintele NICIUNUL, NICIUNA, NICIUNII, NICIUNELE, scrise legat reprezintă formele pronumelui negativ. Grafia lor corectă este cea de mai sus. Pentru a verifica dacă folosim într-un context potrivit acest pronume, este bine de știut că, după cum ne sugerează și denumirea lui, pronumele negativ poate fi utilizat exclusiv în enunțuri negative și, pentru a-i verifica valoarea morfologică, putem încerca să îl înlocuim în context fie cu un alt pronume, fie cu un substantiv:

Exemple de utilizare corectă

Formele scurte de tipul NICIUN, NICIO, scrise legat, derivă din cele de ale pronumelui negativ, fiind FORMELE ADJECTIVULUI PRONOMINAL NEGATIV. Acesta stă întotdeauna în fața substantivului pe care îl însoțește, iar forma sa se prescurtează. Putem observa că, asemenea pronumelui negativ, și adjectivul pronominal negativ apare exclusiv în enunțuri negative:

Niciun participant la conferință nu ne-a oferit lămăririle necesare.

O observație care trebuie făcută în legătură cu formele acestui adjectiv este aceea că UNII VORBITORI AU TENDINȚA DE A FOLOSI O GRAFIE ERONATĂ A ACESTOR CUVINTE, DE TIPUL NICI-O, NICI-UN. FORMELE NU SUNT ÎNSĂ CORECTE!!!

Aceeași tendință există și pentru adjectivul pronominal nehotărât VREUN, VREO, pe care îl vedem uneori scris GREȘIT – VRE-UN, VRE-O!!!

Îmbinările de tipul NICI UNUL, NICI UNA, NICI UNII, NICI UNELE reprezintă o combinație dintre conjuncția NICI și forma pronumelui nehotărât UNUL, UNA, UNII, UNELE:

Mi-ai putea împrumuta creioanele tale roz, verzi și albastre? Nu am NICI UNUL roz, NICI UNUL verde, dar ți-l pot oferi pe cel albastru.

Îmbinările de tipul NICI UN, NICI O pot fi, în mod similar exemplelor de mai sus, o combinație dintre conjuncția NICI și UN ADJECTIV PRONOMINAL NEHOTĂRÂT:

A așteptat toată ziua vești despre cazul de care se ocupă, însă NICI O ȘTIRE nouă, NICI ALTA care să-i confirme ipotezele nu a mai primit.

De avut în vedere este faptul că atât forma NICI, cât și formele UN și O  pot avea valori morfologice multiple, pe care le stabilim în contextele pe care le vom crea sau pe care le analizăm.

Foto: Pexel.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot