Noaptea minții! Călin Georgescu promite: „Fac benzina la pompă un leu pe litru”. De ce este acest lucru imposibil?

de: Claudiu Petrișor
10 12. 2024
Jmhhc2g9ZjQxZDZkMjg3MzkwOTBhYTdjZTE1NTgxNzQxNTcwMmY=.thumb
Calin Georgescu

Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, s-a hazardat în declarații populiste. Din dorința de a atrage voturi, acesta a spus că România ar putea avea „energie aproape gratis” și „benzină la 1 leu”. Experții spun că și dacă ar fi petrolul gratis, benzina ar avea un preț final la pompă de aproape 1 euro.

Fostul candidat la alegerile prezidențiale Călin Georgescu spune că românii ar putea avea carburanți care costă un leu litrul. Acesta nu explică modul în care va putea reduce atât de puternic prețul la carburanți. Totuși, experții spun că prețul de 1 leu per litru este o utopie.

Pentru ca petrolul să ajungă la pompă și să fie transformat în benzină există costuri de extracție, mentenanță, rafinare, transport, stocare și distribuție.

„Dacă ar fi gratis petrolul, benzina tot ar costa 4,2 lei în final”, a declarat pentru Libertatea.ro un reprezentant al unei companii petroliere.

Cât costă combustibilul astăzi?

În acest moment, conform statisticilor Comisiei Europene, un litru de benzină costă în medie 7,02 lei, iar unul de motorină este 7,25 de lei.
Din aceste prețuri, TVA este 19%, iar o altă parte importantă o constituie accizele. Conform calculelor, din prețul de 7,09 lei pe litrul de benzină practicat de companie, 1,13 lei reprezintă TVA, iar 2,38 de lei sunt accizele. Anul trecut, din taxele pe carburant, la bugetul de stat s-au adunat peste 35 de miliarde de lei.

Cât petrol produce România?

România a produs, în primele opt luni din 2024, o cantitate de ţiţei de peste 1,808 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 65.400 tep mai mică (-3,5%) faţă de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În 2021, România a fost alături de Italia și Danemarca în top 3 producători de petrol ai Uniunii Europene. Totuși, cifrele arată că producția de petrol din România este într-o scădere accentuată.

Între 1990 şi 2004, producţia de ţiţei a fluctuat, dar a depăşit întotdeauna 34,5 Mt, atingând în 2004 un nivel de vârf de 41,7 Mt. După aproape 20 de ani, a scăzut cu mai mult de jumătate, notează digi24.ro.

La nivel mondial, România este abia pe locul al 49-lea în lume la producția de petrol după state ca Thailanda, Vietnam, Sudan, Namibia, Gabon sau Ghana. După rezervele de petrol, România este a 42-lea stat din lume. Topul este condus de Venezuela, Arabia Saudită și Canada.