Numeralul. Clasificarea numeralelor

19.07.2022
Numeralul. Clasificarea numeralelor

Numeralul este un cuvânt literă, simbol, cifră, valoare sau măsurătoare care exprimă un număr. Când vorbim sau scriem despre numere folosim cifre, cum ar fi „4” sau „patru”. Dar am putea, de asemenea, să ridicăm 4 degete sau să batem de 4 ori pe jos.

Toate acestea sunt moduri diferite de a ne referi la același număr. Există, de asemenea, numere speciale (cum ar fi π (Pi)) care nu pot fi scrise cu exactitate, dar care sunt tot numere, deoarece cunoaștem ideea din spatele lor.

Numeralul și tipul de numerale

Un numeral este un simbol sau un cuvânt care reprezintă un număr.

Exemple: 3, 49 și douăsprezece sunt toate numere.

Așadar, numărul este o idee, iar numeralul este modul în care îl scriem. O cifră este un singur simbol utilizat pentru a forma numere.

Numeralele pot fi cardinale, adică 0, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 și 9. Acestea sunt cele zece cifre pe care le folosim în cifrele de zi cu zi.

Exemplu: Numărul 153 este formată din 3 cifre („1″, „5″ și „3″).

De asemenea, ele pot fi ordinale adică dau poziția exactă a unui obiect. De exemplu primul, al doilea, al treilea.

Potrivit Britannica, cifrele hindu-arabe, setul de 10 simboluri (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0) reprezintă valori în sistemul zecimal. Acestea își au originea în India în secolul al VI-lea sau al VII-lea și au fost introduse în Europa prin intermediul scrierilor matematicienilor din Orientul Mijlociu, în special al-Khwarizmi și al-Kindi, în jurul secolului al XII-lea. Acestea au reprezentat o ruptură profundă cu metodele anterioare de numărare, cum ar fi abacul, și au deschis calea pentru dezvoltarea algebrei.

De asemenea, există și numerele romane. Acestea sunt simbolurile utilizate într-un sistem de notație numerică bazat pe sistemul roman antic. Simbolurile sunt I, V, X, L, C, D și M, care reprezintă 1, 5, 10, 50, 100, 500 și, respectiv, 1.000.

Printre exemplele de utilizare a cifrelor romane în prezent se numără denumirea capitolelor de carte, titlurile Jocurilor Olimpice de vară și de iarnă și marcarea orelor pe cadranele ceasurilor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot