Fabuloasa poveste a cântărețului maghiar Tamás Barta, o istorie din lumea rock-ului cu final nefericit

13.08.2024
Fabuloasa poveste a cântărețului maghiar Tamás Barta, o istorie din lumea rock-ului cu final nefericit

Pe fondul emoției colective pe care a stârnit-o moartea și intrarea în legendă a lui Nicu Covaci, e bine de știut că în Ungaria a existat la începutul anilor ’70 o trupă de rock cu o popularitate la fel de mare precum cea a trupei „Phoenix” din România. Este vorba despre „Locomotiv GT”.  Succesul pe care muzica rock l-a avut  în țările ex-comuniste a fost pe măsura spiritului protestatar pe care ea îl reprezintă de fapt. Rebelilor din Statele Unite ale Americii li s-au adăugat și cei din Europa. Mișcarea hippie a prins rădăcini în anii ’70 în toată lumea occidentală, iar în Europa de Est a fost o formă de rezistență împotriva regimului. Cel mai cunoscut rocker maghiar din acei ani a avut un destin tragic.

Cine a fost Tamás Barta?

Născut la Budapesta într-o zi de iulie a anului 1948, viitorul rocker a fost exmatriculat în 1964, la vârsta de 16 ani, de la Liceul Energetic unde studia. Visul său era acela de a deveni un star internațional. N-avea să practice meseria de electrician niciodată. Un an mai târziu și-a început cariera în muzică devenind membru al trupei de rock „Syconor” înființată de fostul lui coleg de liceu, Miklós Fenyő. A învățat de unul singur să cânte la vioară mai întâi, apoi la chitară. Și-a pierdut de timpuriu tatăl, iar mama a rămas să își crească singură cei doi copii. Ea a păstrat legătura cu fiul ei după ce acesta a plecat din țară, prin intermediul unor casete audio înregistrate cu vocea lui, pe care a reușit să i le trimită în țară. Barta_Tamás

Ascensiunea cu Locomotiv GT

Anul 1971 a constituit o cotitură în cariera lui artistică. A fost cooptat în nou înființata trupă Locomotiv GT în cadrul căreia au scos împreună, între 1971-1973, trei albume și cinci single-uri de mare succes printre tinerii maghiari dornici de libertate. Pe lângă acestea, a cântat la chitară și în înregistrările pentru primul musical rock din Ungaria.

Stilul său eclectic de a interpreta la chitară conținea elemente de rock & roll, rhythm & blues și country & western, toate de inspirație americană. În paralel a și compus muzică. Combinația armonică pefectă între orgă și chitara electrică a lui Barta l-a desemnat cel mai bun chitarist al țării sale.

În 1974 trupa a întreprins un turneu în Statele Unite de unde Tamás Barta a refuzat să se mai întoarcă în Ungaria. S-a stabilit la Los Angeles, după ce a solicitat azil politic. A început să lucreze acolo ca muzician de studio. S-a căsătorit cu o americană bogată care s-a ocupat de organizarea turneului pe pământ american. După divorț, a fost unul dintre primii emigranți maghiari care și-a permis să achiziționeze o casă cu piscină. În țara sa a fost cu desăvârșire interzisă muzica lui sau orice altă referire, după exilul în America.

A început să lucreze ca agent de vânzări pentru o firmă de papetărie deținută de doi conaționali corupți, iar seara cânta în cluburi. Veniturile cumulate din ambele joburi i-au asigurat un trai îndestulat. În urma creșterii câștigurilor din vânzări, Barta și-a deschis propria firmă, la finele anului 1981, decizie care urma să-i atragă finalul tragic. Foștii săi șefi s-au autoinvitat la o petrecere cu grătar în vila cu piscină pe care Barta o deținea, moment în care au filat bine locuința.

Sfârșitul

Pe data de de 16 februarie 1982 Tamás Barta a fost găsit decedat în propria casă, împușcat în piept. A fost emisă ipoteza conform căreia el ar fi sustras portofoliul de clienți de la firma la care fusese angajat înainte, pentru a-i folosi la firma pe care și-a deschis-o pe numele său, astfel că a fost un act de răzbunare din partea foștilor angajatori. O altă ipoteză, mai puțin veridică, a fost aceea a suicidului, infirmată de către poliție. Cântărețul avea numai 34 de ani.

La 10 ani de la moartea sa tragică, a fost lansat albumul cu piesele trupei Locomotiv GT: In memoriam Barta Tamás 1948-1982.

Sursa foto: Tamás Barta | Discogs

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România. La acea dată a luat naștere România... citește tot
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
Într-o vreme în care parentingul era un termen necunoscut pentru mulți dintre părinții din România, expresia mioritică „a da milităria jos din pod” era des folosită de către adulți. De... citește tot
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
Între 1880-1914 a avut loc cea mai mare migrație voluntară din istorie, dinspre Europa spre Statele Unite ale Americii. Imigranții proveneau din: Italia, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist,... citește tot