Orașul ping-pong! Care este capitala din Europa care a schimbat 8 țări în ultimii 200 de ani?

05.06.2024
Orașul ping-pong! Care este capitala din Europa care a schimbat 8 țări în ultimii 200 de ani?

Pentru anumite zone din Europa, lucrurile s-au schimbat în funcție de războaie și de schimbările politice care au avut loc. Există un oraș în Europa cu o istorie bogată care a schimbat 8 state în ultimii 200 de ani. Este vorba despre Ljubljana, actuală capitală a Sloveniei.

Capitala din Europa care a schimbat 8 țări în 200 de ani

Ljubljana este unul dintre orașele europene care a fost influențat de poziția sa geografica. Aflat la răscrucea dintre culturile germanice, latine și slavice, Ljubljana nu a avut parte de stabilitate. De altfel, în ultimii 200 de ani, orașul cu aproximativ 280.000 de locuitori a fost ca o minge de ping-pong între marile puteri ale Europei. De departe, capitala cea mai dinamică de pe „Bătrânul Continent”.

Ljubljana este situată în partea centrală a Sloveniei, lângă confluența râurilor Sava și Ljubljanica. Orașul este înconjurat de dealuri și Alpii Kamnik la nord, notează medium.com. Istoria orașului începe acum mai bine de 2.000 de ani, când a fost o colonie a Imperiului Roman. Începând din secolul al XIV-lea, Ljubljana a devenit parte a Monarhiei Habsburgice și a rămas sub controlul acesteia pentru câteva secole.

După reorganizarea Monarhiei Habsburgice în 1804, Ljubljana a făcut parte din Imperiul Austriac.

În perioada războaielor napoleoniene, Ljubljana a fost inclusă în Provinciile Ilirice (1809-1813) sub controlul Imperiului Francez. Acest lucru nu a durat foarte mult. După înfrângerea lui Napoleon, Ljubljana a revenit sub control austriac și a devenit parte a Imperiului Austro-Ungar (1867-1918).

După Primul Război Mondial (1914-1918), Ljubljana a devenit parte a nou formatului Regat al Sârbilor, Croaților și Slovenilor în 1918, redenumit Regatul Iugoslaviei în anul 1929.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945), Ljubljana a fost ocupată de Italia fascistă între 1941 și 1943.

După capitularea Italiei, Ljubljana a fost ocupată de Germania nazistă timp de doi ani între 1943 și 1945.

La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Germania a capitulat, Ljubljana a devenit parte a Iugoslaviei socialiste, unde a rămas până la destrămarea acesteia în 1991.

Slovenia, a 37-a ca mărime în Europa

În anul 1991, Ljubljana a devenit capitala statului independent Slovenia. De altfel, Ljubljana (numele „Ljubljana” înseamnă „cel iubit” în slovenă) este și cel mai mare oraș al Sloveniei, o țară cu o suprafață de doar 20.271 km². Slovenia este de aproape 12 ori mai mică decât România și aproximativ jumătate din Elveția sau Olanda. Dimensiunile reduse o fac să fie a 37-a ca mărime în Europa și pe locul 154 în lume.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot