Păcală a existat cu adevărat sau este doar un personaj inventat?

13.09.2022
Păcală a existat cu adevărat sau este doar un personaj inventat?

Cine nu a auzit despre faimosul Păcală, erou al snoavelor populare românești recunoscut pentru istețimea de care dă dovadă? Personajul mascat de naivitate și simplitate apare pentru prima dată într-un ciclu de snoave, care stă la baza prelucrărilor ulterioare ale lui Petre Dulfu (Isprăvile lui Păcală). Și Ion Creangă sau Ioan Slavici au scris ulterior narațiuni care-l au în centrul acțiunilor pe faimosul Păcală. Dar, a existat acest personaj cu adevărat?

Există voci care afirmă că celebrul Păcală își are originile în județul Bihor. Care este legătura? Ei bine, în Bihor există satul Păcălești. Se pare că denumirea acestei așezări provine de la cneazul Lupaş Păcală, care în urmă cu aproape 200 de ani a cumpărat mai multe sate. Unul dintre sate a primit denumirea după numele său – Păcălești.

Prima atestare documentară a satului Păcăleşti din comuna Drăgănești datează din anul 1851, când în fruntea satului era cneazul Lupaş Păcală. Astfel, prin adăugarea sufixului ‘-eşti’, la numele lui de familie, a rezultat satul Păcăleşti.

Prima glumă a lui Păcală

O altă legendă spune că în acest sat era un bărbat pe nume Păcală, cel mai probabil rudă cu cneazul Lupaş Păcală. Acesta era mereu pus pe șotii și nu se dădea înapoi de la glume nesărate.

„În urmă cu mulţi ani, oamenii locului aveau în proprietate multe oi. Într-una dintre dimineţi, lui Păcală i-a venit ideea să iasă pe uliţa satului şi să strige în gura mare că au venit lupii la oi. Alarmaţi, sătenii au sărit speriaţi înarmaţi cu tot ce au avut la îndemână să-şi salveze animalele. După puţin timp, însă, ei au aflat că au fost păcăliţi de consăteanul lor, care era fericit că i-a ieşit farsa. De fapt, Păcală a reuşit această figură de două ori”, a povestit pentru adevarul.ro un localnic din satul Păcălești.

Apoi, când într-una dintre dimineți au venit lupii pe bune, tot Păcală a fost nevoit să dea vestea în sat. Dar, nu l-a mai crezut nimeni și astfel că zeci de oi au fost mâncate de haita de lupi înfometați.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot