Pădure, graniță, pauză. Ce împădurită este Ucraina și cât de „cheală” e România!

de: Claudiu Petrișor
11 01. 2021
defrisari
Defrisari

Săraca țară bogată! Așa ar putea fi caracterizată România. În ultimii 30 de ani, pădurile României s-au diminuat considerabil. Tăierile ilegale de pădure au devenit „sport național”, iar spațiile verzi din orașe au fost distruse.

În ultimii ani, gradul de împădurire al României a scăzut foarte mult și a ajuns astăzi la numai 29%, în timp ce media europeană este de 42%. Cifrele arată că, la începutul anilor 1900, aproximativ 79% din suprafața țării era un teritoriu acoperit cu vegetație lemnoasă.

La granița României cu Ucraina, în zona Maramureșului, se poate vedea clar  cu ajutorul imaginilor capturate din satelit cum hectare întregi de pădure au fost defrișate. Spre deosebire de România, în Ucraina legile sunt foarte aspre. Ba mai mult, statul interzice complet exportul de molid și pin.

Pădurea virgină, la ea acasă în Ucraina

În Ucraina există peste 20.000 de hectare de pădure virgină. Conform statisticilor, în zona centrală și de est a Europei ar mai fi aproximativ 320.000 de hectare de păduri cu vârste înaintate. La polul opus, România a pierdut 60% din pădurile sale vechi între anii 2005 și 2019.

IKEA, cel mai mare proprietar de pădure din România, după stat

În România, compania de stat, Romsilva, administrează 3,14 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării, potrivit datelor din anul 2017. Situația este dramatică, fiindcă 15 proprietari deţin împreună peste 3,35 milioane de hectare de păduri, ceea ce reprezintă 51% din totalul fondului forestier al țării. Un hectar de pădure costă între 2.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de vârsta şi specia pădurilor, cele mai scumpe fiind cele de stejar.

Conform datelor de la Ministerul Apelor și Pădurilor din anul 2017, cel mai mare proprietar privat de păduri din România este IRU Forest As­sets, parte a grupului de mobilă IKEA, cu aproape 39.000 de hectare deţinute. Reprezentanţii gigantului suedez susțin că, în total, deţin 49.000 de hectare de păduri în țara noastră, IKEA având inclusiv propriul ocol silvic.

Spus altfel, suprafața de păduri deținută de IKEA în România este de două ori cât teritoriul Bucureștiului. După anul 1990, România a fost prima țară în care gigantul suedez a cumpărat pădure.