Pâine versus mămăligă. Care este mai sănătoasă?

de: Sorin Florea
30 09. 2022
paine-mamaliga-1280x720
Paine versus mamaliga. Care este mai sanatoasa?

Pâinea și mămăligă sunt două alimente consumate foarte mult de români. Cele două produse au diferite proprietăți benefice pentru organismul uman. Cu toate acestea, mulți nutriționiști recomandă renunțarea la pâine, fiindcă aceasta poate duce la obezitate. Pâinea ar putea fi înlocuită cu mămăliga, care este considerată mai sănătoasă. Surprinzător, însă, lucrurile nu sunt chiar atât de radicale și urmează să vedem în rândurile de mai jos de ce.

Care este mai sănătoasă pâinea sau mămăliga?

Ei bine, și pâinea și mămăliga au proprietăți benefice pentru organismul uman. Trebuie precizat însă că oricare dintre ele dacă este consumat în exces, poate provoca dereglări ale corpului. Acest lucru este valabil pentru orice produs alimentar, nu numai pentru pâine și mămăligă.

Potrivit specialiștilor în sănătate, într-adevăr, pâinea albă nu este foarte sănătoasă, fiindcă dacă este consumată regulat poate duce la creșterea în greutate. Problema principală nu este pâinea în sine, ci cerealele rafinate din care este aceasta fabricată. De altfel, nutriționiștii nu recomandă consumarea produselor de patiserie sau a pastelor făinoase care au fost realizate din făină de grâu rafinată.

Pe de altă parte, pâinea și produsele din aluat care sunt preparate cu făină integrală au un efect contrar asupra greutății, contribuind la diminuarea numărului de kilograme în plus, se arată pe site-ul sfatulmedicului.ro.

De ce este mai sănătoasă mămăliga decât pâinea?

În primul rând, mămăliga este mai sănătoasă decât pâinea fiindcă are mai puține calorii. După aceea, porumbul este o cereală care aduce multiple beneficii organismului uman. Acesta are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice etc.

Porumbul este bogat în acizi grași nesaturați (85 — 90%), conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre. Chiar dacă prin fierbere își pierde din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează, potrivit doctorulzilei.ro.

Potrivit specialiștilor în sănătate, mămăliga este foarte bună pentru cei care suferă de gastrită sau ulcer, deoarece mălaiul reduce aciditatea din stomac, având și o acțiune ușor calmantă, sedativă. Totodată, consumul de mămăligă reduce nivelul de stres și îmbunătățește funcționarea sistemului nervos.

Consumul de mămăligă mai reglează tranzitul intestinal și concentrația de glucoză din sânge. Așadar, mămăliga este mult mai sănătoasă decât pâinea albă în special, însă pâinea realizată din făină integrală are și ea beneficiile ei pentru organismul uman.

Dacă nu mai vreți pâine, încercați mămăligă. Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina pentru pâine și cozonaci ca fiind de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute. Dacă tot îngrașă și are gluten, ce ați zice de o întoarcere la mămăligă?, a scris, pe Facebook, doctorul Mihaela Bilic.

Foto: retetesivedete.ro