Până la ce oră salutăm cu „Bună Dimineața” și când spunem „Bună ziua”? Ce spune Codul Bunelor Maniere?

21.01.2020
Până la ce oră salutăm cu „Bună Dimineața” și când spunem „Bună ziua”? Ce spune Codul Bunelor Maniere?

Salutul este un gest extrem de important care spune multe despre educația oamenilor care interacționează. Totuși, noțiunea de „dimineață” sau „seară” poate să difere de la o persoană la alta, în fucție de programul fiecăruia. Până la ce oră salutăm cu „Bună Dimineața” și când spunem „Bună ziua”?

Codul Bunelor Maniere spune în felul următor: întâmpini pe cineva cu salutul ”Bună dimineața!” până la ora 11.00, apoi, până la apusul soarelui, folosești ”Bună ziua!”, iar de atunci și până la finalul serii, folosești formula ”Bună seara!”.

În ultima perioadă, lumea a devenit mai comodă și folosește ”Bună!”, ”Servus!” sau ”Salut!”. Acest lucru este în regulă când te adresezi persoanelor cu vârsta apropiată de tine, însă nu poți saluta pe cineva mai  bătrân cu „Bună!” sau „Salut!”.

Cum a apărut Codul Bunelor Maniere?

Codul bunelor maniere nu a apărut ca o invenție a unui om excentric sau ca niște reguli impuse de aristocrația vremurilor, ci a venit pe cale orală ca un răspuns firesc, natural, la probleme cotidiene ale societății.

Bazele sale își au originea în Antichitate, în spațiile civice, cum ar fi agora, teatrul sau forumul, fiind utilizat des în arta oratorică, prin care oamenii erau învățați cum să conviețuiască, fără a avea comportamente deranjante pentru cei din jurul lor. Sunt reguli care stau la baza oricărei societăți sănătoase, civilizate.

De ce trebuie să salutăm?

Salutul este principala formă de respect pe care o persoană o arată celeilalte. “Omul prost se cunoaște după ‘Bună ziua’”, spune o vorbă bătrânească la români. La sat încă se mai păstrează tradiția de a da binețe tuturor celor pe care îi întâlnești, chiar dacă îi cunoști sau nu.

Când întâlnește o doamnă, bărbatul trebuie să salute primul. Criteriile de diferențiere a formulelor de salut sunt cele impuse de vârstă, sex sau de relația care există între persoane, ci nu de altceva. Salutul este diferit în funcție de persoanele întâlnite și anume:

Orice individ care trăieşte într-o societate, indiferent de statutul social, zona de proveniență, nivelul de educație sau cel profesional, trebuie să își salute semenii în funcție de ora la care s-au întâlnit cu ‘Bună dimineața’, ‘Bună ziua’ sau ‘Bună Seara’.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot