Până la ce vârstă poate conduce o persoană în România?

de: Sorin Florea
21 09. 2023
sofer-batran

Permisul de conducere nu se obține foarte ușor și trebuie trecute tot felul de teste pentru a verifica capacitățile fizice și psihice ale persoanei în cauză, astfel încât să primească dreptul de a conduce pe drumurile publice. În această situație lucrurile sunt bine reglementate, însă când vine vorba de vârsta până la care poți fi șofer legislația are un vid.

Vârsta până la care o persoană are dreptul să conducă

Este știut faptul că odată cu înaintarea în vârstă abilitățile fizice și psihice scad, iar reflexele nu mai sunt la fel de bune ca în tinerețe. De aceea, au fost mai multe discuții de a pune un prag de vârstă până la care o persoană are dreptul să conducă, însă până în acest moment nu s-a concretizat nimic.

Astfel că orice persoană, indiferent de vârstă, poate să conducă o mașină pe drumurile publice fără a da nicio explicație. Așadar, în România un om poate avea și 90 de ani și încă să se afle la cârma unui volan chiar dacă este bolnav. În mod normal, dacă ar fi fost un prag de vârstă până la care ai dreptul să ai permis de conducere lucrurile ar fi stat altfel, fiindcă după această perioadă șoferii ar fi trebuit să fie testați pentru a vedea dacă starea generală de sănătate este bună, vederea este în regulă la fel și starea psihică.

În anul 2016, Parlamentul României a dezbătut un proiect de lege prin care să fie introdus un prag maxim de 70 de ani pentru a avea un permis de conducere, iar după această vârstă să fie efectuat un control anual care să ateste că șoferul este în stare să meargă pe drumurile publice. În mod surprinzător, legea nu a fost promulgată și, ca atare, nu poate fi aplicată.

În 2023, Uniunea Europeană a început dezbaterile privind o nouă directivă în acest sens. Drept urmare, valabilitatea permiselor de conducere ar trebuii să fie crescută la 15 ani, iar în cazul persoanelor de peste 70 de ani, să fie limitată la 5 ani. Dar va mai dura probabil câțiva ani până va fi implementată această directivă UE și în România. Asta, desigur, dacă ea va fi aprobată în forma prezentată, scriu cei de la promotor.ro.