Panglică sau pamblică? Cum se spune corect, panglică sau pamblică?

de: Claudiu Petrișor
28 05. 2019
panglica
Panglică sau pamblică

Panglică sau pamblică? Aceasta este una dintre dilemele vorbitorilor de limba română atunci când vor să utilizeze forma corectă a substantivului care desemnează o fâșie îngustă de bumbac, de mătase sau de catifea folosită mai ales ca podoabă (la îmbrăcămintea feminină). Care este forma corectă a substantivului, panglică sau pamblică?

Panglică sau pamblică?

Ei bine, forma corectă este, evident, „panglică” și nu pamblică, așa cum în mod eronat este frecvent folosită. Substantivul desemnează o fâşie îngustă de bumbac, mătase, catifea, etc, folosită mai ales ca podoabă. Panglica este și acea fâşie pe care politicienii din România o taie de fiecare dată când inaugurează câte un kilometru de autostradă sau câte o școală.

Este „pamblică” regionalism?

În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, varianta online, apare o trimitere la cuvântul „pamblică”, ca fiind regionalism. Totuși, e greu de descoperit în ce regiune a României se folosește forma „pamblică”.

Se așază sau se așează? Înșală sau înșeală?

Dilema cu panglica nu este singura. O altă greșeală gramaticală extrem de des întâlnită în limba română este folosirea lui „așează” în loc de „așază” și a lui „înșeală” în locul lui „înșală”.

Puțini sunt românii care folosesc forma corectă a verbului „a așeza”. Forma corectă de indicativ prezent persoana a treia singular şi plural a verbului „a (se) aşeza” este „aşază”.

Când folosim „din cauză” și când folosim „datorită”?

La fel se întâmplă și cu verbul „a înșela”. Forma corectă de indicativ prezent persoana a treia singular şi plural a verbului „a înșela” este „înșală” și nicidecum „înșeală”. Verbele „a aşeza” şi „a înşela” se conjugă la timpul prezent, pers. a III-a, sg./pl. astfel: el/ea aşază/înşală; ei/ele aşază/înşală, spre deosebire de verbul „a înfăţişa” – înfăţişează. Terminaţiile primite de aceste verbe la prezent sunt diferite. a aşeza – eu aşez a înşela – eu înşel a înfăţişa – eu înfăţiş-ez tu aşez-i tu înşel-i tu înfăţiş-ezi el aşaz-ă el înşal-ă el înfăţiş-ează

 

Cuvinte pe care mulți le pronunță greșit. „Țigare” sau „țigară”, „vroiam” sau „voiam”?

Foto: Pexels.com