Papesa Ioana, singura femeie care a condus Biserica Catolică. Cum a reușit să ajungă în frunte Papalității?

30.08.2024
Papesa Ioana, singura femeie care a condus Biserica Catolică. Cum a reușit să ajungă în frunte Papalității?

Cea mai veche funcție aleasă din lume este cea a lui Papa de la Roma. Papalitatea a avut un rol extrem de important în făurirea istoriei moderne și de-a lungul timpului zeci de suverani pontifi au făcut regulile după bunul plac. Toți au fost bărbați. Cu o singură excepție. Papesa Ioana a rămas în istorie ca fiind singurul Papă de sex feminin. Cum a reușit să ajungă în fruntea bisericii catolice?

Bazilica San Pietro din Vatican este locul în care au domnit Papii Bisericii Catolice. Primul episcop al Romei și cel dintâi dintre papi a fost Sfântul Petru, cel care este și înmormântat la Vatican. La conducerea Bisericii Catolice a fost, la un moment dat, vreme de doi ani și o… femeie.

Papa Ioan al VIII-lea a fost de fapt, o femeie care se deghiza în bărbat. Papesa Ioana ar fi domnit pe scaunul pontifical vreme de doi ani, în secolul al IX-lea. Prima și cea mai importantă menționare a papei femei apare în cronica Chronica Universalis Mettensis a lui Jean de Mailly.

„Unul dintre Papi nu este inclus in lista oficiala a Suveranilor Pontifi. A fost o femeie care s-a deghizat în bărbat si a reusit să devină cardinal, apoi Papa. Într-o zi, în timp ce se afla calare pe un cal, a născut un copil. Imediat, potrivit legii romane, a fost legata de coada calului si tarata si ucisa cu pietre. In locul în care a fost ingropata scrie: “Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum” (O, Petru, condamna nasterea femeii Papa). Tot atunci a fost decis un post negru de 4 zile, numit ‘postul femeii Papa'”, stă scris în lucrarea cu pricina.

Cine a fost Papesa Ioana?

Ioana s-ar fi născut în 818, în familia unor misionari englezi din orașul Mainz. Aceasta a simțit o chemare aparte pentru religie. Astfel, pentru a-și continua studiile teologice, s-a deghizat în bărbat. Ea a fost extrem de inteligentă și a reușit să câștige respectul și admirația colegilor ei, avansând în rândurile Bisericii Catolice.

La moartea Papei Leon al IV-lea, în 855, Ioana (care era cardinal la acea vreme) este unanim aleasă succesor și ocupă Scaunul papal sub numele de Ioan al VIII-lea. Ioana/Ioan păstrează secretul față de toți, mai puțin o persoană, cea care i-a stricat, de altfel, planul.

Papesa Ioana avea o relație cu valetul său. Ulterior, aceasta rămâne însărcinată. După nașterea în public a copilului și prompta răzbunare a mulțimii, este repede proclamat un nou papă, Benedict al III-lea. Mai târziu, istoricii Bisericii au stabilit ca dată a instalării lui anul 855, pentru a elimina orice urmă a pontificatului Ioanei. Când, 15 ani mai tarziu, în 872, un alt Ioan devine papă, i se atribuie numele de Ioan al VIII-lea, și nu Ioan al IX-lea.

Papesa Ioana, legendă sau nu?

Cu toate că există voci care susțin că existența Papesei Ioana este doar o legendă, câteva monede descoperite în anul 2018 ar putea oferi veridicitatea singurei femei Papă din istorie.

Cercetătorii de la o universitate australiană au examinat mai multe monede vechi de argint și susțin că au găsit dovezi care arată că Papesa Ioana, primul și singurul papă femeie din istorie, a existat cu adevărat. În acele timpuri, se băteau frecvent monede cu monogramele regilor și ale papilor.

„La început, am crezut că povestea Ioanei este o ficțiune, însă, după o cercetare mai atentă, am descoperit că este posibil ca în spatele acestei povești să se afle un adevăr”, a afirmat Michael Habicht, arheolog la Universitatea Flinders și autor al studiului, conform livesience.com.

Moneda emisă pentru Papa Johannes Anglicus, despre care credem azi că a fost femeie, are stilizate literele S, H, N și O, dintre care S se află deasupra lui H și N. În cazul monedelor bătute pentru al doilea papă Johannes, care cuprind aceleași litere, O se află deasupra lui H și N, iar S dedesubt. Cu siguranță, la vremea respectivă, biserica a încercat să creeze o confuzie, dar cercetătorii australieni susțin că monedele de la 856 mai au și o monogramă care reprezenta semnătura papesei.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot