Papesa Ioana, singura femeie care a condus Biserica Catolică. Cum a reușit să ajungă în frunte Papalității?

de: Claudiu Petrișor
30 08. 2024
papesa

Cea mai veche funcție aleasă din lume este cea a lui Papa de la Roma. Papalitatea a avut un rol extrem de important în făurirea istoriei moderne și de-a lungul timpului zeci de suverani pontifi au făcut regulile după bunul plac. Toți au fost bărbați. Cu o singură excepție. Papesa Ioana a rămas în istorie ca fiind singurul Papă de sex feminin. Cum a reușit să ajungă în fruntea bisericii catolice?

Bazilica San Pietro din Vatican este locul în care au domnit Papii Bisericii Catolice. Primul episcop al Romei și cel dintâi dintre papi a fost Sfântul Petru, cel care este și înmormântat la Vatican. La conducerea Bisericii Catolice a fost, la un moment dat, vreme de doi ani și o… femeie.

Papa Ioan al VIII-lea a fost de fapt, o femeie care se deghiza în bărbat. Papesa Ioana ar fi domnit pe scaunul pontifical vreme de doi ani, în secolul al IX-lea. Prima și cea mai importantă menționare a papei femei apare în cronica Chronica Universalis Mettensis a lui Jean de Mailly.

„Unul dintre Papi nu este inclus in lista oficiala a Suveranilor Pontifi. A fost o femeie care s-a deghizat în bărbat si a reusit să devină cardinal, apoi Papa. Într-o zi, în timp ce se afla calare pe un cal, a născut un copil. Imediat, potrivit legii romane, a fost legata de coada calului si tarata si ucisa cu pietre. In locul în care a fost ingropata scrie: “Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum” (O, Petru, condamna nasterea femeii Papa). Tot atunci a fost decis un post negru de 4 zile, numit ‘postul femeii Papa'”, stă scris în lucrarea cu pricina.

Cine a fost Papesa Ioana?

Ioana s-ar fi născut în 818, în familia unor misionari englezi din orașul Mainz. Aceasta a simțit o chemare aparte pentru religie. Astfel, pentru a-și continua studiile teologice, s-a deghizat în bărbat. Ea a fost extrem de inteligentă și a reușit să câștige respectul și admirația colegilor ei, avansând în rândurile Bisericii Catolice.

La moartea Papei Leon al IV-lea, în 855, Ioana (care era cardinal la acea vreme) este unanim aleasă succesor și ocupă Scaunul papal sub numele de Ioan al VIII-lea. Ioana/Ioan păstrează secretul față de toți, mai puțin o persoană, cea care i-a stricat, de altfel, planul.

Papesa Ioana avea o relație cu valetul său. Ulterior, aceasta rămâne însărcinată. După nașterea în public a copilului și prompta răzbunare a mulțimii, este repede proclamat un nou papă, Benedict al III-lea. Mai târziu, istoricii Bisericii au stabilit ca dată a instalării lui anul 855, pentru a elimina orice urmă a pontificatului Ioanei. Când, 15 ani mai tarziu, în 872, un alt Ioan devine papă, i se atribuie numele de Ioan al VIII-lea, și nu Ioan al IX-lea.

Papesa Ioana, legendă sau nu?

Cu toate că există voci care susțin că existența Papesei Ioana este doar o legendă, câteva monede descoperite în anul 2018 ar putea oferi veridicitatea singurei femei Papă din istorie.

Cercetătorii de la o universitate australiană au examinat mai multe monede vechi de argint și susțin că au găsit dovezi care arată că Papesa Ioana, primul și singurul papă femeie din istorie, a existat cu adevărat. În acele timpuri, se băteau frecvent monede cu monogramele regilor și ale papilor.

„La început, am crezut că povestea Ioanei este o ficțiune, însă, după o cercetare mai atentă, am descoperit că este posibil ca în spatele acestei povești să se afle un adevăr”, a afirmat Michael Habicht, arheolog la Universitatea Flinders și autor al studiului, conform livesience.com.

Moneda emisă pentru Papa Johannes Anglicus, despre care credem azi că a fost femeie, are stilizate literele S, H, N și O, dintre care S se află deasupra lui H și N. În cazul monedelor bătute pentru al doilea papă Johannes, care cuprind aceleași litere, O se află deasupra lui H și N, iar S dedesubt. Cu siguranță, la vremea respectivă, biserica a încercat să creeze o confuzie, dar cercetătorii australieni susțin că monedele de la 856 mai au și o monogramă care reprezenta semnătura papesei.