Povestea primei tentative de antentat din Parlamentul României

12.09.2023
Povestea primei tentative de antentat din Parlamentul României

România a avut o istorie zbuciumată și a trebuit să facă față la tot felul de evenimente interne și externe pentru a-și menține integritatea și suveranitatea. De exemplu, după Revoluția rusă din 1917 teritoriul țării noastre a devenit un loc de joacă pentru bolșevici. Ca atare, în anul 1920, Parlamentul României a fost ținta unui atac.

Parlamentul României putea fi distrus complet

Potrivit datelor istorice, la Odessa și la Ruse existau agenții de spioni bolșevici, iar una dintre acestea era condusă de către Abraham Grinstein. În aceste ”laboratoare” comuniste se puneau la cale tot felul de răzmerițe și lovituri sub steag fals. Acesta cunoștea un anarhist român, de origine evreiască, pe nume Max Goldstein. Cei doi au pus la care un atentat de mare anvergură asupra Parlamentului României.

Max Goldstein a fost condamnat la 10 ani de pușcărie, însă datorită relațiilor comuniste a reușit să iasă mai devreme și s-a stabilit la Odessa. El era foarte apreciat pentru faptul că putea să confecționeze, foarte ușor, bombe cu ceas.

Acesta a încercat să îl asasineze pe Constantin Argetoianu, un critic al comuniștilor, în noiembrie 1920 (Argetoianu deținea portofoliul Internelor), punând o bombă sub traversele căii ferate pe unde trebuia să ajungă trenul care avea atașat vagonul ministerial. Explozia a avut loc, dar a fost avariată partea din față a vagonului (în care nu se afla nimeni), Argetoianu supraviețuind atentatului, potrivit evz.ro.

Senatul României, zguduit în 1920

Max Goldstein a hotărât, în noiembrie 1920, împreună cu Saul Osias, Leon Lichtblau să amplaseze o bombă sub tribuna Senatului României. Aceștia urmau să fie ajutați de unul dintre primii activiști comuniști români, Alecu Constantinescu.

Goldstein a primit schița cu clădirea Senatului României și a reușit să pătrundă noaptea și să planteze bomba. Din păcate, în data de 8 decembrie 1920 s-a produs explozia care i-a omorât pe ministrul Justiției, Dimitrie Greceanu, pe senatorii Spirea Gheorghiu și Demetriu Radu (episcop unit de Oradea). Deflagrația i-a rănit și pe Constantin Coandă, președintele Senatului și pe doi episcopi ortodocși, Nifon și Roman Ciorogariu.

Max Goldstein a fugit din țară și după ce și-a primit instructajul de la Odessa a încercat să revină în România pe la Ruse, însă a fost recunoscut de vameși, care l-au arestat în octombrie 1921. Justiția din România l-a condamnat la muncă silnică pe viață, în data de 28 iunie 1922. A fost trimis în închisoarea de la Doftana, unde a murit în anul 1924.

Foto: evz.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot