Pe ce loc se află România în lume ca suprafață?
România este considerată de foarte mulți oameni binecuvântată din punct de vedere geografic, deoarece are atât munți cât și ieșire la Marea Neagră. Totodată, țara noastră se poate mândri și cu Delta Dunării, un monument unic al naturii.
Granițele României s-au tot modificat, de-a lungul timpului, în funcție de evenimentele internaționale și, ca atare, suprafața totală a țării a tot variat. Teritoriul actual al țării noastre a fost stabilit prin Tratatul de pace de la Paris, din data de 10 februarie 1947. România a primit înapoi Transilvania de Nord de la Ungaria, însă a pierdut definitiv Cadrilaterul în fața Bulgariei, în timp ce Basarabia, Herța și Bucovina de Nord au fost preluate de Uniunea Sovietică.
Cât de mare este România ca suprafață?
După toate aceste evenimente istorice, țara noastră a ajuns să aibă un teritoriu de 238.397 de kilometri pătrați. Vecinii noștri sunt: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova. Bucureștiul este cel mai mare oraș de pe aceste meleaguri, fiind totodată și capitala țării.
România, pe locul 82 în lume ca mărime
Potrivit datelor oficiale, la nivelul Uniunii Europene România se situează pe locul nouă după suprafața teritoriului și pe locul șapte după numărul populației. În schimb, la nivel mondial țara noastră se află pe locul 82 ca și suprafață, după Ghana și înaintea Ugandei, ambele state din Africa. Cea mai mare țară din lume ca suprafață este Rusia cu 17.124.424 de kilometri pătrați.
În ceea ce privește numărul populației, la nivel mondial, țara noastră se află pe locul 65, cu puțin peste 19 milioane de oameni. Înaintea noastră se află Zambia, un stat din Africa, iar după noi urmează Ecuador, o țară din America de Sud. Cel mai populat stat din lume este China cu 1.411.750.000 de persoane.
Trebuie precizat că Bucureștiul reprezintă principalul centru economic, social și politic al țării. România este o republică semi-prezidențială și are una dintre cele mai stabile democrații din regiune. Acest lucru este apreciat atât de partenerii noștri europeni, cât și de peste ocean.
Foto: Wikipedia.org