Fotografie lăsată pe suprafața Lunii. Pe data de 20 iulie 1969 americanul Neil Armstrong a scris istorie, devenind primul om care a pășit pe Lună. La acea vreme, americanul era comandantul misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1969. „Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire”, a spus Armstrong imediat după ce a pășit pe satelitul natural al Terrei.
Acesta a fost urmat la trei ani de misiunea Apollo 17, avându-l comandant de navă pe Gene Cernan. În 20 aprilie 1972, astronautul Charles Duke a făcut primul lui pas pe suprafața Lunii, fiind cel mai tânăr astronaut care a ajuns acolo, având 36 de ani.
Un lucru inedit făcut de acesta a fost faptul că a lăsat pe suprafața satelitului natural al Pământului o fotografie cu familia sa, pe care a realizat-o înainte să plece în misiune. Pe verso a scris: Aceasta e familia astronautului Charles Duke de pe planeta Pământ care a ajuns pe Lună în ziua de 20 aprilie 1972.
Într-un interviu acordat după 43 de ani, astronautul a declarat că gestul a contat enorm pentru familia sa. Cel mai probabil poza s-a șters, având în vedere temperaturile de pe suprafața Lunii.
Astronauții din cadrul misiunii Apollo nu au fost primii care au ajuns lângă Lună, aceştia au fost precedaţi de o sonda denumită Zond 5, care a zburat în jurul Lunii în 1968, cu câteva luni înainte de misiunea Apollo 8. Pe nava sovietică cu o greutate de 5.375 de kg se aflau muşte de vin, viermi, plante, semințe şi o pereche de broaște ţestoase.
Zond 5 a zburat în jurul Lunii și a ajuns chiar la 1950 de kilometri de satelitul natural al Terrei. Ulterior, Sonda Zond 5 s-a întors pe Pământ și, în mod surprinzător, probele biologice de la bordul acesteia au rămas intacte. E drept că broaștele țestoase au pierdut aproximativ 10% din greutatea corporală, însă erau în viață.
Foto: editiadedimineata.ro