Pe Ecaterina Teodoroiu nu o chema astfel! Ce nume de familie purta, de fapt, eroina?

de: Ana-Maria
01 02. 2022
Ecaterina Teodoroiu

România se poate mândri cu o mulțime de personalități care au scris istorie de-a lungul timpului. Una dintre ele este Ecaterina Teodoroiu, o figură importantă din istoria militară a țării.

Aceasta s-a născut în 1894 la Vlădeni, un sat de lângă Târgu Jiu, în nordul Olteniei. A studiat la Târgu Jiu și București pentru a deveni profesoară și s-a alăturat mișcării cercetași în 1913. Când România a intrat în conflagrația împotriva Puterilor Centrale în 1916, a decis să susțină efortul de război.

Ea a servit mai întâi ca asistentă la Cercetași și mai târziu, după ce a aflat de soarta tragică a fratelui ei, care fusese ucis în acțiune, a luat decizia extraordinară de a se înrola ca soldat. Cererea ei a fost mai întâi respinsă, dar celebra ei persistență a dat roade în cele din urmă.

Ce nume de familie purta, de fapt, Ecaterina Teodoroiu?

De-a lungul timpului, au fost numeroase dezbateri asupra numelui real al eroinei. Unul dintre cei mai apreciați monografi ai Ecaterinei a fost Ion Mocioi, scrie Historia. Potrivit acestuia, pe certificatul de naștere al luptătoarei scria Toderoiu – Cătălina Vasile Toderoiu.

Pe de altă parte, în alte documente, precum scrisori, rapoarte, ordine, memorii, numele apare sub mai multe forme: Toderoiu, Teodoroiu, Toderiu, Teodoriu. Prin urmare, noi folosim astăzi numele complet diferit de cel real. De asemenea, Ecaterina folosea pe cărți poștale sau jurnale din copilărie ori Lili Toderoiu, ori Lili Teodoroiu.

Numele acesteia a suferit modificări încă din timpul școlii, iar în documentele militare a fost prezentată atât cu numele vechi, cu cel nou sau altele intermediare.

Ecaterina, chipul de pe bancnota de 20 de lei

Ecaterina Teodoroiu a murit la doar 23 de ani și a fost înmormântată la Târgu Jiu cu onoruri militare și civile după război. Curajul și patriotismul ei extraordinar au fost comemorate cu o serie de monumente publice în toată România și a devenit un personaj iubit în cărți și film. De asemenea, din decembrie 2021, o nouă bancnotă de 20 lei prezintă imaginea lui Teodoroiu, prima femeie ofițer de armată.

Ideea de a înfățișa femeile pe monedă a apărut în anul 2018, când jurnalista de modă Janina Nectara a lansat o campanie, sugerând o listă de 100 de figuri feminine, printre care Teodoroiu, oameni de știință, doctori, artiști și profesori din care să aleagă.

Foto: Wikipedia.com