Pe unde ne intră internetul în casă? Uite cum sunt trase 885.000 km de cabluri de Internet pe sub ocean

17.12.2021
Pe unde ne intră internetul în casă? Uite cum sunt trase 885.000 km de cabluri de Internet pe sub ocean

De unde ne vine internetul de care ne bucurăm în fiecare zi? Există sute de mii de kilometri de cabluri de internet submarine întinse pe fundul oceanului, unele dintre ele la adâncimi de până la 8.000 de metri și fără ele, nu am avea internet.  De fapt, aceste cabluri umile, dintre care niciunul nu este mult mai gros de 8 cm, transmit în prezent 99 la sută din toate datele internaționale.

Conceptul de cabluri de comunicații submarine există încă din anii 1850, iar acum avem 300 dintre ele care acoperă un total de 885.000 km, deoarece conectează continent la continent, insulă la insulă.

Traseul cablului de internet de 885.000 km sub ocean

Cel mai lung, potrivit Business Insider, merge din Germania până în Coreea, atingând 39 de puncte de terestre pe drum și întinzându-se pe aproape 40.000 km. În timp ce multe dintre cabluri urmează o linie dreaptă destul de simplă peste ocean pentru a conecta zone mari, cum ar fi America de Nord de Europa, de exemplu, în jurul arhipelagurilor mai mici precum Noua Guinee, lucrurile devin mult mai complicate pentru a ajunge la toată lumea. Și asta nu este o sarcină ușoară.

„Cablurile sunt instalate de bărci speciale numite straturi de cabluri. Este mai mult decât o chestiune de a arunca fire cu nicovalele atașate de ele, cablurile trebuie, în general, să fie trecute pe suprafețe plane ale fundului oceanului și se are grijă să se evite recifele de corali, navele scufundate, paturile de pești și alte habitate ecologice și general obstacole”, explică David W Brown pentru Mental Floss.

Dacă apele sunt mai puțin adânci în jurul coastei, aceste nave vor trage un plug subacvatic de-a lungul fundului mării până la 1.000 de metri în jos, creând o canelură în care poate fi așezat cablul. Nisipul va cădea în mod natural peste cabluri pentru a le proteja.

De asemenea, rechinii ar putea încerca să roadă aceste cabluri să îl deteriorizeze, însă companii precum Google își protejează cablurile în învelișuri de sârmă rezistente la rechini.

În ceea ce privește spionajul electronic, un mare avantaj deținut de Statele Unite este rolul cheie pe care l-au jucat oamenii de știință, inginerii și corporațiile săi în inventarea și construirea unor părți mari din infrastructura globală de telecomunicații.

Liniile majore de date tind să treacă în granițele americane și în apele teritoriale, ceea ce face ca interceptările telefonice să fie o briză, relativ vorbind. Când au ieșit la iveală documente furate de fostul analist NSA Edward Snowden, multe țări au fost revoltate să afle în ce măsură agențiile americane de spionaj interceptau date străine, scrie Mental Floss.

Drept urmare, unele țări își reconsideră infrastructura internetului în sine. Brazilia, de exemplu, a lansat un proiect pentru a construi un cablu de comunicații submarin către Portugalia care nu numai că ocolește în întregime Statele Unite, dar și exclude în mod specific companiile americane de la implicare.

Cablurile de sub ocean, în cifre

Foto: Business Insider

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Fabuloasa poveste a primei dezbateri prezidențiale din istorie: Kennedy vs Nixon. Kennedy i-a luat fața adversarului pentru că s-a machiat | VIDEO
Fabuloasa poveste a primei dezbateri prezidențiale din istorie: Kennedy vs Nixon. Kennedy i-a luat fața adversarului pentru că s-a machiat ...
Prima dezbatere prezidențială televizată a avut loc în anul 1960. Protagoniști? Americanii Richard Nixon și John F. Kennedy. Peste 66 de milioane de oameni aveau să urmărească „duelul”... citește tot
Am fost țara sturionilor! Imagini epice cu „monștri” capturați în Delta Dunării
Am fost țara sturionilor! Imagini epice cu „monștri” capturați în Delta Dunării
Au fost vremuri în care România dădea ora exactă în Europa la captura de sturioni. Un reportaj realizat în anul 1962 de o echipă de jurnaliști britanici în Delta Dunării vorbește despre... citește tot
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot