Una două, când cineva are de gând să inițieze o acțiune civică face o petiție online și îi îndeamnă pe internauți să semneze această expunere prin care se formulează, de obicei, o cerere sau o revendicare. Totuși, cât sunt de importante petițiile online? Ține cineva cont de ele? A fost vreodată vreo petiție online luată în serios în România? Dar în străinătate?
Chiar dacă efectele nu se produc imediat și nu în toate cazurile, au existat și situații în care petițiile online au fost luate în serios. Doar dacă cererile au ajuns pe mâna autorităților competente și acestea din urmă le-au considerat îndreptățite.
De exemplu, în anul 2016, mai multe de 50.000 de oameni au cerut printr-o petiție Ministerului Mediului să respingă acordul depus pentru construcția a două microhidrocentrale pe râul Nera.
Microhidrocentralele ar fi secat complet râul. Membrii declic.ro, o comunitate independentă care s-a implicat în diferite cauze, a mers cu semnăturile la Ministerul Mediului. În ziua următoare Ministerul a decis că investiția în cele două microhidrocentrale nu este oportună și a blocat proiectul, spune un internaut pe blogul eftimie.net, la secțiunea de comentarii. Aceeași voce atrage atenția că petițiile funcționează de minune în străinătate acolo unde, de exemplu, în Regatul Unit al Marii Britanii, în urma unor semnături online, s-a interzis folosirea în agricultură a substanțelor care omoară albinele.
Din păcate, există o sumedenie de petiții care nu-și au locul în spațiul virtual. Motivul? Sunt greu de controlat și de oprit cei care inițiază astfel de cereri..
De exemplu, după cazul Caracal au existat petiții care au cerut reintroducerea pedepsei cu moartea. Inițiatorii nu știu că țara noastră nu poate introduce pedeapsa cu moartea pentru că este membră a Uniunii Europene, care nu permite această masură.
Pe site-ul petitiionline.com există o cerere unde inițiatorii vor ca Patriarhia României să se implice în salvarea animalelor. Tot aici se cere înființarea tribunalului animalelor. La finele anului 2019, această petiție avea peste 14.000 de semnături.
La întrebarea „Petițiile online chiar funcționează?” răspunsul este „Uneori” și doar dacă cineva își asumă și petițiile cu pricina ajung pe mâna celor care pot să rezolve problema.
Foto: Pexels.com