Pilbara, locul unde se găsesc cele mai vechi forme de viață ale Pământului
Pământul este o planetă extraordinară, cu atmosferă, apă și alte elemente necesare susținerii vieții. De-a lungul timpului, Terra a suferit numeroase modificări, iar unele locații au dispărut complet, însă altele au rezistat până în prezent, cum este cazul regiunii Pilbara.
Oamenii de știință au descoperit forme de viață fosilizate, în Australia de Vest, în regiunea Pilbara, datând de acum aproximativ 3,6 miliarde de ani în urmă. În ultima perioadă, știința a confirmat ceea ce se pare că au știut întotdeauna aborigenii australieni, cea mai veche cultură vie continuă din lume: regiunea Pilbara, din Australia de Vest, este cea mai veche locație de pe Pământ.
Cum s-a format cea mai veche locație din lume?
Pilbara a început să se formeze în urmă cu mai bine de 3,6 miliarde de ani în urmă, iar peisajul său vast, de roșu profund, care se întinde de la coasta de vest până la granița de Nord, este un loc străvechi, interzis. Pentru cei care călătoresc pentru prima dată în regiune, vor avea un sentiment de singurătate, fiindcă spațiul este imens, teritoriul având o suprafață aproape dublă decât cea a Marii Britanii, dar cu o populație de doar 61.000 de locuitori.
Oamenii de știință au stabilit că vastele formațiuni de rocă, bogate în fier, din Pilbara, au fost formate înainte de existența oxigenului și a vieții în sine. Datele istorice arată că alte zăcăminte globale de fier s-au format la un moment similar, însă suprafața acestei regiuni a rămas neîngropată și netulburată de evenimentele cataclismice.
Lucru unic despre peisajul Pilbara nu este doar vârsta, ci starea sa incredibilă de conservare, a spus Martin Van Kranendonk, profesor de geologie la Universitatea din New South Wales, potrivit bbc.com.
Conform cercetătorilor, roca din această regiune este atât de veche încât nu conține fosile în structura sa, dar pe ea se găsesc stromatoliți, dovezile fosilizate ale celor mai vechi forme de viață ale Pământului. Aceste comunități microbiene de cianobacterie au existat, pentru prima dată, când condițiile de pe planetă nu puteau susține nicio altă formă de viață, construind structuri bulboase asemănătoare recifului, pe măsură ce eliberau oxigen prin fotosinteză.
În anul 2019, NASA a trimis o echipă de cercetători pentru a vedea și a învăța despre cele mai vechi forme de viață de pe Pământ, în felul acesta putându-se pregăti pentru viitoarea călătorie pe Marte.
Foto: bbc.com