Plantele „vorbesc”, dar nimeni nu le poate auzi. Ce spun specialiștii?

03.04.2023
Plantele „vorbesc”, dar nimeni nu le poate auzi. Ce spun specialiștii?

Un grup de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv a analizat mai multe plante și a observat că acestea comunică între ele, însă oamenii nu le pot auzi deoarece frecvenţa este prea înaltă pentru urechea umană. Cu alte cuvinte, plantele „vorbesc”, lucru pe care nimeni nu l-a crezut posibil până acum.

Cum „vorbesc” plantele?

Oamenii de știință au reușit să înregistreze și să analizeze, pentru prima dată, sunete emise de plante. Acestea au fost observate, în special, în perioadele când plantele sunt stresate. Sunetele ultrasonice nu pot fi auzite cu urechea de oameni, iar la roșii și plantele de tutun zgomotul emis se aseamănă cu cel făcut de popcorn.

Cercetătorii au observat că și porumbul, grâul sau cactușii „vorbesc”. Trebuie precizat că sunetele emise sunt la același nivel cu vocea oamenilor, însă frecvențele lor sunt atât de înalte încât nu pot fi captate de urechea umană.

Am descoperit că plantele emit de obicei sunete atunci când sunt stresate şi că fiecare plantă şi fiecare tip de stres este asociat cu un sunet identificabil specific. Deşi sunt imperceptibile pentru urechea umană, sunetele emise de plante pot fi probabil auzite de diferite animale, precum liliecii, şoarecii şi insectele, au afirmat autorii studiului, potrivit upi.com.

Studiul a presupus ca mai multe plante să fie introduse într-o cutie acustică, într-un subsol, pentru a nu exista zgomot de fond. În încăpere au fost montate microfoane care să înregistreze sunete la frecvenţe cuprinse între 20 şi 250 kilohertzi. Trebuie precizat că frecvența maximă detectată de o persoană adultă este de aproximativ 16 kilohertzi.

Datele colectate au putut identifica plantele care emit sunete și nivelul acestora de stres. Cercetătorii sunt de parere ca mediul înconjurător este plin de sunete pe care oamenii nu le pot auzi. Se pare că plantele „vorbesc” între ele despre deficitul de apă sau alte răni pe care le au. Se presupune că informațiile transmise pot fi captate de dăunătorii, care pot auzi frecvențe înalte, din zonă și astfel știu unde să meargă pentru a se hrăni.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot