Cu peste 70.000 de kilometri de autostradă, Uniunea Europeană este El Dorado pentru orice șofer. Fie că ne referim la conducătorii de TIR sau pur și simplu la cei care pleacă în vacanță, mersul cu mașina prin Europa civilizată este o adevărată plăcere. Totuși, taxele de drum și combustibilul sunt destul de scumpe. Există un secret pe care puțini îl știu prin care șoferii pot plăti mai puțini bani pentru benzină sau motorină.
Cei care străbat autostrăzile europene au înțeles că există o modalitate prin care poți să faci economie. „Puțini șoferi știu că prețul combustibilului la stațiile de alimentare de pe autostradă este cu câțiva cenți sau zeci de cenți pe litru mai mare”, a declarat un șofer de TIR pentru publicația shtiu.ro.
Gabriel, un român care și-a făcut concediul în Europa și care a condus câteva mii de kilometri într-o singură lună, a aplicat cu succes metoda.
„Obișnuiam să ies vreo 2-3 kilometri de pe autostradă și alimentam într-o localitate apropiată. Poate că pierdeam 5-10 minute, dar la un plin de combusitbil economiseam vreo 10-12 euro”, a declarat acesta.
Diferențele de preț dintre benzinăriile de pe autostradă și cele din apropiere pot ajunge până la 50 de cenți pe litru, ceea ce poate duce la economii semnificative pe distanțe lungi.
Un alt secret este alimentatul cu carburant după amiază. Conform recomandărilor, prețurile carburanților pot scădea cu câțiva cenți după-amiaza, ceea ce face ca orele serii să fie momentul ideal pentru a face plinul.
Țările din Europa de Vest, precum Elveția, Germania, Franța și Italia, sunt recunoscute pentru autostrăzi bine dezvoltate, dar costurile exacte pot varia în funcție de proiect. Cea mai scumpă autostradă de pe „Bătrânul Continent” leagă Paris de Marsillia și costă 58 de euro. Urmează autostrada care leagă Milano de Napoli și costă 56 de euro. Podiumul este completat de o autostradă din Norvegia, Bodo-Oslo unde șoferii trebuie să scoată din buzunar mai bine de 50 de euro, notează siteul northgatevehiclehire.co.uk.
Există pe „Bătrânul continent” și țări unde se plătește o Vignietă fie pe zi, pe săptămână, fie anuală. Acesta este și cazul României, al Ungariei sau al Sloveniei. În 2024, în Slovenia, vignieta pe o zi era în jurul valorii de 16 euro, în timp ce în Ungaria în jur de 18 euro.
Mai există câteva metode prin care se poate economisi combustibil considerabil dacă sunt aplicate. Site-ul shtiu.ro îți prezintă trei dintre acestea:
Foto: DepositPhotos.com