Există în România locuri cu adevărat spectaculoase. Datorită reliefului diversificat, pe teritoriul țării noastre sunt mai multe zone în care cresc sute de mii de narcise, una lângă cealaltă. Totuși, cea mai cunoscută poiană este cea din Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului, situată în județul Brașov, comuna Șercaia, pe teritoriul satului Vad.
În luna mai a fiecărui ani, în Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului, are loc un adevărat spectacol floral. Aici înfloresc milioane de narcise, transformând poiana ce se întinde pe 400 de ha în cel mai mare astfel de loc din Europa.
Nu am ştiut ce înseamnă narcisismul până când nu am avut propria mea narcisă. (Charles Kuralt)
An de an, primăvară de primăvara, aici vin mii de turiști care se bucura de priveliștea spectaculoasă și de aerul parfumat. Întrucât aria este protejată, este strict interzis culesul narciselor sau cositul ierbii în zonă. Specialiștii sunt convinși că rezervaţia s-a păstrat atât de bine pentru că nu a fost atinsă de pesticide sau de alte substanțe artificiale. Alături de narcise, în poiană, turiștii pot admira zeci de specii de fluturi.
Nu toată lumea știe că substantivul Narcisă vine de la mitul frumosului tânăr Narcis din mitologia greacă, bărbatul care s-ar fi îndrăgostit de chipul său. Legenda spune că floarea a apărut la moartea sa, chiar pe mormântul său. Există peste 32 de specii de nercisă, iar floarea crește mai ales în nordul Africii, regiuni mediteraneene și Europa Centrală.
În pofida frumuseții lor, narcisele care cresc în ghiveci nu au nevoie de o îngrijire specială. Narcisele se dezvoltă frumos și natural în condiții optime de lumină și umiditate. În îngrijirea narciselor ajută foarte mult îngrășămintele pe bază de potasiu. Cei care au grijă de narcise în ghiveci sau în grădina proprie trebuie să știe că după înflorire, frunzele narcisei nu vor fi tunse, ci lăsate să se veștejească în mod natural. Ele sunt cele care vor hrăni și ajuta bulbul să se dezvolte armonios.