Poliţiştii de la Brigada Rutieră se confruntă zilnic cu şoferi prinși băuți la volan. Pentru a încerca să scape basma curată, unii dintre aceștia recurg la explicații pe cât de ciudate, pe atât de neverosimile, care, din nefericire pentru ei, nu îi salvează.
Au existat, însă, situații în care, deși aparatul etilotest a înregistrat valori foarte mici, de chiar sub 0,10 mg/litru alcool pur în aerul expirat, șoferii au demonstrat ulterior, prin analize de sânge, că nu consumaseră băuturi alcoolice, ci mâncaseră fructe cu câteva ore înainte de testare.
Deși pare de necrezut, acest lucru este cât se poate de adevărat, iar medicii nutriționiști ne avertizează că putem rămâne fără permisul de conducere chiar și într-o situație de acest gen. Aceștia spun că există o serie de factori care pot duce la un rezultat pozitiv la testarea cu etilotestul, chiar și atunci când nu consumăm alcool, iar cel mai banal dintre acești factori este… consumul de fructe!
Este suficient să mâncăm un măr sau o banană și după o oră vom constata că etilotestul va indica o alcoolemie de 0,07 mg/litru alcool în aerul expirat! Explicația științifică este foarte simplă, și anume fructoza a fermentat în ficat și s-a transformat în alcool.
Ținând cont de contextul pandemiei de Covid-19, dezinfectarea mâinilor cu soluție alcoolică de 70% duce indirect la pozitivarea probei prelevate. În schimb, sunt șoferi care cred că pot consuma alcool şi apoi pot masca acest lucru mestecând câteva fire de pătrunjel, eventual înmuiate în mujdei de usturoi.
Ei bine, aceștia ar trebui să se gândească de două ori înainte de a se urca la volan pentru că pătrunjelul nu face altceva decât să modifice mirosul emanat prin respiraţie. În schimb, aparatul etilotest depistează prezenţa vaporilor de alcool în aerul expirat, nu a mirosului.
Foto: Pexels.com