Povestea casei care se află jumătate în Belgia, jumătate în Olanda

de: Ana-Maria
12 05. 2022
Baarle Hertog, Belgia and Baarle Nassau, Olanda
Baarle Hertog, Belgium and Baarle Nassau, the Netherlands October 10, 2019. The most complicated International border in Europe. Baarle is a village whose territory is divided into a bits of Belgian and Netherlands territories.

Există orașe de graniță în toată lumea în care case sau zone întregi se mută uneori dintr-o țară în alta atunci când granița se schimbă. Orașul Baarle din Olanda găzduiește, probabil, cea mai nebunească situație de frontieră din lume, cu zeci de enclave și exclave împrăștiind zona, cu granițele lor străbătând totul, inclusiv case.

Asta înseamnă că oamenii își puteau avea bucătăria într-o țară și sala de mese în cealaltă, situație care a dat o bătaie de cap atât de administrativă încât s-a decis ca o casă de la graniță să aparțină țării în care are ușa de la intrare. Aceasta nu este o soluție perfectă, așa cum se exemplifica cu casa care se află simultan la Loveren 2 din Baarle-Hertog și Loveren 19 din Baarle-Nassau, deoarece ușa sa de la intrare este exact pe graniță, scrie Atlas Obscura.

Soluția pentru casa situată jumătate în Belgia, jumătate în Olanda

În urma unor dezbateri administrative, s-a decis să se acorde casei două numere de locuință, unul în Belgia și unul în Olanda. De fapt, proprietarii casei aveau voie să aleagă cărei municipalitate aparțin, și astfel de unde își iau utilitățile. Aparent, majoritatea locuitorilor aleg Belgia, în condițiile în care majoritatea lucrurilor sunt mai ieftine acolo.

După independența Belgiei în anul 1831, când se fixa granița între Olanda și Belgia, două sate ale celor două țări se aflau la mijloc. Aceste sate sunt Orz-Nasso și Orz-Hartog. Acum, din moment ce era greu să le despartă, guvernele celor două țări, de comun acord, au format o fâșie între cele două sate și au marcat granițele Olandei și Belgiei.

Acum, Baarle-Nassau și Baarle-Hartog se află între Țările de Jos și Belgia. Cel mai important lucru aici este că aici nu se vede nici o armată la graniță și nici nu există vreun fel de securitate. În afară de aceasta, oamenii din ambele sate nici măcar nu au nevoie de viză sau pașaport pentru a merge unul în țara celuilalt. Aici oamenii merg dintr-o țară în alta foarte confortabil.

Casa a fost construită în secolul al XVII-lea ca o tavernă numită De Swaen. Acum este o reședință privată și unul dintre cele mai fotografiate locuri din oraș. Aici s-a făcut o bandă pentru a marca granița, astfel încât să se știe care parte este în Țările de Jos și care este în Belgia.

Foto: Depositphotos.com