În anul 1997, undeva în județul Botoșani era descoperit un mormânt bizar care i-a lăsat fără răspuns pe cercetători și care și în zilele noastre păstrează mistere nedezlegate.
Este vorba despre un mormânt în care au fost îngropaţi doi cai. Nici urmă de oseminte umane care să îi ducă pe arheologi cu gândul la o jertfă.
Deși au fost luate în calcul numeroase variante, nu a putut fi stabilită nici până azi o explicaţie precisă referitoare la morminetele vechi de peste 4.000 de ani.
În judeţul Botoşani, pe câmpurile de pe malul Prutului există numeroase movile misterioase. După cum scrie Adevărul.ro, arheologii spun că aceste movile sunt de fapt niște morminte străvechi ale unor populaţii migratoare ce datează de acum 1.800 de ani î.H., din epoca bronzului.
Aceste ridicături de pământ poartă denumirea de tumuli, iar în cele mai multe dintre acestea au fost îngropați vechi războinici, traci sau migratori de diferite neamuri.
Printre aceste movile, însă, în urmă cu 24 de ani, a fost descoperit în zona comunei botoșănene Ripiceni un mormânt ciudat în care, în locul unui schelet uman, au fost descoperite scheletele a doi cai.
Practic era un tumul ridicat pentru un defunct războinic aristocrat din epoca bronzului, doar că, în locul acestuia, au fost scoși la iveală doi cai, despre care se presupune că au fost înmormântaţi cu toate onorurile.
Umplutura gropii era formată din pământ bătătorit, cu urme puternice de arsură, cărbuni şi câteva aşchii din silex.
În același timp, arheologii nu au descoperit nici o rămăşiţă umană în acest mormânt, existând convingerea că tumulul a fost ridicat special pentru cele două exemplare cabaline.
Acest lucru face ca mormântul de la Ripiceni să fie unic în România deoarece majoritatea cailor au fost îngropaţi doar alături de stăpânii acestora ca ofrandă.
Interesant este faptul că osemintele celor doi cai nu au fost pur şi simplu aruncate în groapă, ci au fost așezate într-un vas a cărui formă nu a putut fi însă reconstituită.
Arheologii au ajuns la această concluzie după ce, pe fundul gropii, printre oasele cailor, a fost descoperit un mic fragment din acest vas ce prezintă pe suprafața exterioară urme de arsură.
De aceea, arheologii au lansat ipoteza existenței unui cult al calului în epoca bronzului, cei doi cai fiind considerați personaje importante în cadrul comunității, cai de luptă, care erau folosiți de aristocraţi în timpul războaielor.
Morminte similare cu cele de la Ripiceni au fost descoperite cel mai aproape în Polonia şi în Ucraina. În majoritatea mormintelor tumulare din România resturile de cai apar laolaltă cu scheletele umane pe post de ofrandă.
Foto: Pexels.com