Când vine vorba despre domnitorii Moldovei se vorbește despre Ștefan cel Mare, despre Petru Rareș, Alexandru Lăpușneanu sau Dimitrie Cantemir. Un conducător la fel de longeviv a fost și Alexandru cel Bun, cel care a condus Moldova peste 30 de ani, dar care a rămas în istorie ca având patru neveste.
Alexandru cel Bun a condus Moldova între 1400 și 1431 și s-a remarcat prin faptul că timp de 30 de ani a ținut Moldova departe de orice război, făcându-se remarcat ca un adevărat diplomat. Tocmai din pricina faptului că nu a purtat conflicte, după moartea sa, Alexandru a fost poreclit ca fiind Alexandru cel Bun.
Cel mai longeviv domnitor al Moldovei a fost căsătorit de patru ori și se spune că era un adevărat crai al acelor vremuri. Două dintre neveste au murit la scurt timp după căsătorie, iar de a treia domnitorul a divorţat. Motivul? Ce-a de-a treia soție era catolică și a încercat să-l convertească pe domnitorul Moldovei, lucru pe care acesta l-a refuzat, fiind un ortodox convins.
Prima nevastă a lui Alexandru cel Bun a fost Margareta, fiica palatinului Ştefan din Losontz-Polonia, doamnă de origine catolică. Căsătoria a avut loc înainte de înscăunarea pe tronul Moldovei. Din pricina bolilor vremurilor, Margareta a murit la scurt timp după căsătorie şi a fost înmormântată în biserica ridicată de soţul său.
A doua nevastă a fost Ana, cărei i se mai spunea şi Neacşa. Izvoarele istorice spun că Neacşa ar fi fost chiar fiica lui Mircea cel Bătrân, cel care a domnit în Țara Românească între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 și între ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418. Și Neacșa a murit la scurt timp și a fost înmormîntată la mănăstirea Bistriţa.
„Alexandru cel Bun, căruia nu îi plăcea văduvia, se însură a treia oară luând de soţie din nou o catolică, însă de neam mare de tot. Anume pe Ringala, vara regelui Vladislav al Poloniei. Ringala era de altfel vara de a treia şi cu Alexandru”, notează istoricul C. Gane în cartea ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”, potrivit adevărul.ro.
Căsătoria cu Ringala a durat zece ani. Cei doi au divorțat întrucât Ringala a vrut să-l convertească pe Alexandru cel Bun la catolicism.
„De ce şi-a trimis Alexandru soţia acasă, după o convieţuire cuviincioasă, zice-se, nu se ştie. Istoricii tac, din lipsă de documentare. Însă bănuiala trebuie să cadă tot asupra chestiunei catolicismului.” De altfel, cronicele polone arată lămurit că ‘Ringala s-a despărţit de soţul ei Alexandru din pricină că acesta nu voia în ruptul capului să devie catolic’. Aşadar, a plecat ea de bunăvoie; n-a fost alungată”, notează istoricul C Gane.
În acelaşi an în care s-a despărţit de doamna Ringala, Alexandru cel Bun se recăsătoreşte cu Marina, care făcea parte dintr-o familie boierească din Moldova. Împreună cu Marina, Alexandru cel Bun a avut patru copii astfel: Cneaja, Ştefan, Bogdan şi Petru Aron.