Insulele Kurile au fost un motiv de ceartă, după cel de-Al Doilea Război Mondial, între Rusia și Japonia. Fiecare dintre cele două țări este de parere că are drept de proprietate asupra acestor teritorii, considerate importante atât din punct de vedere economic, cât și strategic militar.
Insulele Kurile sunt un grup de 56 de insule vulcanice, situate în estul Asiei, între peninsula Kamceatka și insula Hokkaido, din Japonia. Aceste insule se întind pe o lungime de 1.200 de kilometri și măsoară o suprafață de 15.600 de kilometri pătrați.
Povestea insulelor Kurile de Sud
Insulele Kurile sunt o problemă nerezolvată între Rusia și Japonia, după cel de-Al Doilea Război Mondial, când, după terminarea conflictului, teritoriile i-au revenit URSS-ului. Japonia a revendicat, însă, partea sudică a acestor regiuni, care includ insulele Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai.
Trebuie specificat că este greu de stabilit cine are dreptate și drept de proprietate a acestor insule, considerate importante din mai multe puncte de vedere. Neînțelegerile între cele două state pe acest subiect a blocat încheierea unui tratat de pace.
Curiozități despre insulele Kurile
Insulele se întind pe o distanță de 1.200 de km lungime și despart Marea Ohotsk de Oceanul Pacific.
Potrivit datelor statistice, pe aceste insule trăiesc aproximativ 19.000 de oameni.
Arhipelagul acestor insule este reprezentat de culmile și crestele a aproximativ 100 de munți vulcanici, iar 38 dintre ei sunt încă activi.
Pe insulele nordice predomină vegetația de tundră și silvotundră, iar pe cele sudice păduri de foioase care, odată cu creșterea altitudini, trec în păduri de conifere. Fauna este alcătuită din unele animale adaptate la clima temperată rece, cum ar fi vulpea, lupul, ursul brun sau hermelina. De asemenea, insulele stâncoase servesc ca loc de poposire a păsărilor migratoare, iar litoralul ca adăpost pentru unele animale marine, cum ar fi focile sau vidrele de mare, potrivit Wikipedia.org.
Insulele au o importanță aparte, fiindcă sunt bogate în hidrocarburi și asigură ieșire la Oceanul Pacific pentru flota militară. Totodată, zona reprezintă un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume.
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot