Povestea lui Carl Akeley, americanul care a ucis leopardul cu mâinile goale

15.07.2024
Povestea lui Carl Akeley, americanul care a ucis leopardul cu mâinile goale

În disputa dintre om și animale sălbatice cu gabarit mare, de cele mai multe ori, învingător iese de cele mai multe ori animalul, dacă omul nu are la dispoziție nicio armă. Dar, mai sunt și excepții. Și povestea în care un american a sugrumat un leopart cu mâinile goale a făcut fuori la începutul anilor 1900.

Carl Ethan Akeley a fost un taxidermist, sculptor, biolog, conservator, inventator și fotograf de natură american de pionier, remarcat pentru contribuțiile sale la muzeele americane, în special la Muzeul de Istorie Naturală din Milwaukee și Muzeul American de Istorie Naturală. Carl Ethan Akeley este considerat părintele taxidermiei moderne și, deși a murit în 1926 la numai 62 de ani, poveștile sale vor dăinui mulți ani de acum înainte.

Cum a ucis leopardul cu mâinile goale?

Akeley a călătorit pentru prima dată în Africa în anul 1896, când a fost invitat de Daniel Elliot, curatorul departamentului de zoologie de la un muzeu din Columbia, într-o expediție de opt luni în Somaliland. Bărbatul avea 32 de ani la vremea respectivă.

Într-una din zile, Carl Ethan Akeley a auzit un mârâit într-un tufiș. „Am făcut un lucru prostesc”, avea să recunoască apoi. Exploratorul a dat cu mâna tufișul la o parte și a văzut în fața sa un lepoard gata de atac.

„Pentru a-l ucide, trebuie să-l omori până la vârful cozii. În plus, un leopard, spre deosebire de leu, este răzbunător. Un leopard rănit va lupta până la capăt practic de fiecare dată, indiferent de câte șanse are să scape. Odată trezit, hotărârea sa este fixată pe luptă, iar dacă un leopard prinde vreodată stăpânire, mușcă până când victima este făcută bucăți. Toate acestea erau în mintea mea și am început să caut cea mai bună cale de ieșire”, a rememorat Carl Ethan Akeley care nu avea nici pușca la îndemână.

Din fericire, a reușit să scape fără o confruntare. A 2-a zi, însă, Akeley a pornit cu pușca pe urmele leopardului. „Primele două gloanțe au trecut pe lângă leopart, dar al treilea și-a atins ținta. Leopardul s-a oprit și am crezut că a fost ucis”, a povestit americanul conform mentalfloss.com.

Acesta s-a apropiat și leopardul a sărit la gâtul vânătorului ratându-și ținta. A urmat o luptă corp la corp în care leopardul a zgâriat omul. Inspirat, Akeley a sugrumat felina, în ciuda faptului că leopardul se zbătea din toți rărunchii. Cu greu, cu mâinile goale, până când leopardul a rămas fără viață.

Trofeul a fost luat de Carl Ethan Akeley și dus la tabăra sa din inima Africii. Acolo a văzut rana provocată de glonț: felina fusese rănită în picior. „Mă gândeam, în timp ce leopardul mă sfâșie, că o să mor. Din fericire, am scăpat!”, avea să concluzioneze exploratorul american.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot