Povestea lui Carl Akeley, americanul care a ucis leopardul cu mâinile goale

15.07.2024
Povestea lui Carl Akeley, americanul care a ucis leopardul cu mâinile goale

În disputa dintre om și animale sălbatice cu gabarit mare, de cele mai multe ori, învingător iese de cele mai multe ori animalul, dacă omul nu are la dispoziție nicio armă. Dar, mai sunt și excepții. Și povestea în care un american a sugrumat un leopart cu mâinile goale a făcut fuori la începutul anilor 1900.

Carl Ethan Akeley a fost un taxidermist, sculptor, biolog, conservator, inventator și fotograf de natură american de pionier, remarcat pentru contribuțiile sale la muzeele americane, în special la Muzeul de Istorie Naturală din Milwaukee și Muzeul American de Istorie Naturală. Carl Ethan Akeley este considerat părintele taxidermiei moderne și, deși a murit în 1926 la numai 62 de ani, poveștile sale vor dăinui mulți ani de acum înainte.

Cum a ucis leopardul cu mâinile goale?

Akeley a călătorit pentru prima dată în Africa în anul 1896, când a fost invitat de Daniel Elliot, curatorul departamentului de zoologie de la un muzeu din Columbia, într-o expediție de opt luni în Somaliland. Bărbatul avea 32 de ani la vremea respectivă.

Într-una din zile, Carl Ethan Akeley a auzit un mârâit într-un tufiș. „Am făcut un lucru prostesc”, avea să recunoască apoi. Exploratorul a dat cu mâna tufișul la o parte și a văzut în fața sa un lepoard gata de atac.

„Pentru a-l ucide, trebuie să-l omori până la vârful cozii. În plus, un leopard, spre deosebire de leu, este răzbunător. Un leopard rănit va lupta până la capăt practic de fiecare dată, indiferent de câte șanse are să scape. Odată trezit, hotărârea sa este fixată pe luptă, iar dacă un leopard prinde vreodată stăpânire, mușcă până când victima este făcută bucăți. Toate acestea erau în mintea mea și am început să caut cea mai bună cale de ieșire”, a rememorat Carl Ethan Akeley care nu avea nici pușca la îndemână.

Din fericire, a reușit să scape fără o confruntare. A 2-a zi, însă, Akeley a pornit cu pușca pe urmele leopardului. „Primele două gloanțe au trecut pe lângă leopart, dar al treilea și-a atins ținta. Leopardul s-a oprit și am crezut că a fost ucis”, a povestit americanul conform mentalfloss.com.

Acesta s-a apropiat și leopardul a sărit la gâtul vânătorului ratându-și ținta. A urmat o luptă corp la corp în care leopardul a zgâriat omul. Inspirat, Akeley a sugrumat felina, în ciuda faptului că leopardul se zbătea din toți rărunchii. Cu greu, cu mâinile goale, până când leopardul a rămas fără viață.

Trofeul a fost luat de Carl Ethan Akeley și dus la tabăra sa din inima Africii. Acolo a văzut rana provocată de glonț: felina fusese rănită în picior. „Mă gândeam, în timp ce leopardul mă sfâșie, că o să mor. Din fericire, am scăpat!”, avea să concluzioneze exploratorul american.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot