Povestea momentului în care Franța a bombardat intenționat o navă civilă

20.03.2022
Povestea momentului în care Franța a bombardat intenționat o navă civilă

Armele nucleare au fost un simbol al Războiului Rece. Recentele amenințări rusești în războiul cu Ucraina le-au pus din nou pe hartă pentru mulți oameni. De-a lungul timpului, au fost câteva dezastre cauzate de bombe nucleare. Statele Unite ale Americii au bombardat în anul 1945, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, la interval de trei zile, Hiroshima și Nagasaki.

Patru ani mai târziu Uniunea Sovietică a testat o armă nucleară cu numele de cod „Primul fulger” în Semipalatinsk, Kazahstan, devenind a doua țară care a dezvoltat și testat cu succes un dispozitiv nuclear. Nici Marea Britanie nu a stat deoparte. Pe data 3 octombrie 1952, Regatul Unit a efectuat primul său test nuclear la Insulele Montebello de pe coasta Australiei de Vest. Mai târziu, efectuează o serie de teste la Maralinga și Emu Fields din Australia de Sud.

A patra națiune care a detonat o bombă atomică cu numele de cod Blue Jerboa, la 13 februarie 1960 a fost Franța. La început, francezii și-au testat armele nucleare în colonia lor de atunci, Algeria, dar după ce țara și-a câștigat independența în 1962, testele s-au mutat în Polinezia Franceză. Aceste teste au contaminat puternic Moruroa și insulele învecinate cu plutoniu și alte precipitații radioactive.

Franța a bombardat intenționat o navă civilă

Construită ca trauler de pescuit în 1955, Rainbow Warrior a fost achiziționată de Greenpeace în 1977 și a participat la numeroase proteste împotriva vânătorii de balene și împotriva focilor între 1978 și 1983. În 1984, în așteptarea misiunii din Pacific, ea a fost echipată cu două instalație de navigație cu catarg, oferindu-i o gamă și rezistență aproape nelimitate.

În mai 1985 Rainbow Warrior a transportat 300 de rezidenți și casele lor de la Rongelap la insulele Majetto și Ebeye din atolul Kwajalein înainte de a continua spre Noua Zeelandă. Din păcate, această relocare s-a dovedit a fi o soluție mai puțin decât ideală, scrie Today I Found Out.

Rainbow Warrior a sosit în portul Auckland pe 7 august 1985 și a așteptat să se adune restul flotilei de protest. Dar echipajul ei nu știa nimic, evenimentele erau deja în mișcare pentru a se asigura că Rainbow Warrior nu va ajunge niciodată la Moruroa. La începutul anului 1985, înainte ca nava să părăsească Jacksonville, a fost pusă la cale un complot de către Direcția Generală pentru Securitate Externă sau DGSE, filiala de acțiune a Serviciului Secret francez, pentru a scufunda nava. Numele de cod al complotului a fost Operațiunea Satanic.

În total, nouă agenți au participat la operațiune. Prima care a sosit în Noua Zeelandă a fost căpitanul armatei franceze Christine Cabon. Prezentându-se drept o activistă de mediu Frederique Bonlieu, în aprilie 1985 și-a asigurat un loc de muncă la sediul Greenpeace din Auckland și și-a petrecut următoarele trei luni raportând despre mișcările Rainbow Warrior în Pacific.

Pe 29 iunie, iahtul charter Ouvéaau ajuns în portul îndepărtat Parengarenga de pe Insula de Nord, purtând scafandrii de luptă DGSE Roland Verge, Jean-Michel Berthelot și Gerald Adries, medicul scufundator dr. Xavier Maniguet și echipamentul lor: echipament de scuba, o barcă gonflabilă zodiac și mine explozive de limpet.

În aceeași zi, maiorul Alain Mafart și căpitanul Dominique Prieur au aterizat pe aeroportul din Auckland. La completarea echipei au fost locotenent-colonelul Louis-Pierre Dillais, comandantul operațiunii, și echipa de rezervă Alain Tonel și Jacques Camurier.

Pe 8 august, în timp ce Rainbow Warrior era deschis pentru vizionare publică, Mafart și Prieur, dându-se încă în turiști, au făcut un tur al navei pentru a efectua recunoașteri de ultim moment. Mai târziu în acea noapte, cei nouă conspiratori s-au întâlnit, iar Mafart și Prieur, folosind o furgonetă închiriată, au transferat echipamentul de scufundări și minele de limpet lui Tonel și Camurier, care fuseseră aleși ca echipa principală de atac. Apoi, în seara zilei de 10 august, Tonel și Camurier au înotat până la Rainbow Warrior, au fixat două mine pe corpul acestuia, apoi s-au strecurat în portul întunecat și au așteptat.

Prima mină a explodat la 23:38, trimițând un fior masiv pe punte. Dorind să evite victimele, bombardierii programaseră explozivii să explodeze la zece minute una de alta, astfel încât echipajul să aibă suficient timp pentru a evacua.

Dar, în timp ce nava a fost evacuată inițial, mai mulți membri ai echipajului s-au întors curând pentru a evalua pagubele. Printre aceștia s-a numărat și fotograful Greenpeace, Fernando Pereira, care coborase pentru a-și recupera echipamentul de cameră când a explodat a doua mină. S-a înecat în timp ce Rainbow Warrior a inundat rapid și s-a scufundat în fundul portului.

În timp ce la început exploziile au fost considerate a fi rezultatul unui accident, o examinare a epavei a scos la iveală două găuri mari făcute din exterior. Atentatul a trimis unde de șoc în comunitatea internațională, iar guvernul Noii Zeelande a lansat rapid o vânătoare de oameni la nivel național. În mod ironic, în ciuda pregătirilor lor atente, agenții francezi au fost remarcabil de neglijenți în a-și acoperi urmele.

Pentru guvernul francez, atentatul a fost un dezastru de relații publice. În timp ce la început au negat implicarea, ambasada Franței din Wellington a declarat că „Guvernul francez nu se tratează cu oponenții săi în astfel de moduri”. Întrucât dovezile au continuat să se adune, directorul DGSE Pierre Lacoste și ministrul Apărării Charles Hernu au fost forțați să demisioneze. În cele din urmă, pe 22 septembrie, premierul Laurent Fabius a susținut o conferință de presă în care a recunoscut oficial rolul Franței în atentat.

Agenți reținuți și pedepsiți cu închisoarea

Guvernul Noii Zeelande a fost șocat de faptul că o națiune presupusă prietenoasă ar putea desfășura o astfel de operațiune pe pământul unui aliat, prim-ministrul David Longe denunțând atentatul drept un act de terorism sponsorizat de stat. La 22 noiembrie 1985, agenții Mafart și Prieur pledează vinovați de omor din culpă și au fost condamnați la 10 ani de închisoare.

Dar guvernul francez, hotărât să nu facă față consecințelor acțiunilor sale, a amenințat că va impune un embargo comercial paralizant împotriva Noii Zeelande dacă agenții nu vor fi returnați. În iunie 1986, ONU a intermediat un acord prin care Franța a fost de acord să își ceară scuze și să plătească despăgubiri de 21 de milioane de dolari Noii Zeelande și să-i rețină pe Mafart și Prieur pe insula franceză Hao timp de trei ani. Cu toate acestea, cei doi agenți au petrecut mai puțin de doi ani pe Hao înainte de a fi eliberați în Franța și de a reveni în serviciul activ.

După bombardament, Rainbow Warrior a fost avariat fără reparații, iar pe 12 decembrie 1987 a fost remorcat în Golful Matauri și scufundat ca recif artificial. Acolo se află până în ziua de azi, un memento puternic nu numai a actelor pe care guvernele sunt capabile să le comită în numele supremației militare, ci și a lucrurilor mărețe pe care campaniile de protest persistente și pasionate le pot realiza.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot