Astăzi, avioanele parcurg distanțe lungi într-un timp mult mai scurt decât se întâmpla acum 50 de ani. Primul zbor în jurul lumii a fost realizat în 1924 de americanii de la Douglas World. La doborârea recordului au luat parte patru aviane de croaziera ale lui Douglas World. A fost nevoie să mai treacă aproape 50 de ani pentru ca o companie națională românească să efectueze primul zbor în jurul lumii.
Se întâmpla în 11 decembrie 1969 când un avion Ilyushin IL-18D al companiei TAROM decola de la București cu scopul de a face înconjurul lumii. Din cauza autonomiei relativ redusă a avionului sovietic folosit pentru acest zbor special, echipajele companiei au efectuat mai multe zboruri de realimentare, iar ruta finală pe care au zburat a fost următoarea: Băneasa – Karachi – New Delhi – Bangkok – Yangon – Hong Kong – Tokyo – Nagoya – Insula Wake – Honolulu – Los Angeles – Mexico City – Acapulco – New York – Las Palmas – Roma – Istanbul – Băneasa.
Distanța parcursă de Ilyushinul IL-18D a fost de 51.857 kilometri iar durata totală a zborurilor, fără a se lua în calcul timpul petrecut în escale, a fost de 76 de ore și 25 de minute.
„S-a efectuat cu un avion care nu dispunea de echipamentele, de GSP-urile de astăzi”, și-a amintit Dan Andrei, fost comandant pentru stirileprotv.ro.
Ca o comparație, primul zbor în jurul lumii din anul 1924 a avut nevoie de 175 de zile, acoperind 44.360 km (27.553 mile), opriri în 61 de orase, timpul total de zbor fiind de 371 de ore, 11 minute.
Avionul sovietic a aterizat la Băneasa pe data de 7 ianuarie 1970 completând astfel primul zbor în jurul lumii efectuat de compania națională, scrie site-ul Boardingpass.ro.