Precedă sau precede? Care este forma corectă?

05.10.2021
Precedă sau precede? Care este forma corectă?

Verbul este o clasă gramaticală complexă și, prin prisma formelor multiple pe care le poartă în diferite contexte de comunicare, putem avea ezitări în privința corectitudinii lor.

Precedă sau precede?

Două exemple de astfel de verbe problematice pentru o categorie largă de vorbitori sunt A PRECEDA și  A (SE) SUCCEDA.

Prezentul indicativului în limba română este foarte neregulat, existând multiple tipare de conjugare. Ambele verbe menționate mai sus sunt și relativ recent intrate în limbă, ceea ce le face mai sensibile, pentru vorbitorii care nu își dau seama exact cărui tipar de conjugare îi subscriu cele două.

Cel mai simplu este să le asociem cu un alt verb de bază din limba română, în privința căruia nu există ezitări. Din fericire, acest fapt este posibil în situația celor două verbe menționate anterior. Atât A SUCCEDA, cât și A PRECEDA urmează tiparul de conjugare al verbului A CÂNTA, având aceleași terminații pentru persoană și număr la indicativ prezent:

Eu CÂNT încă de mică.

Tu CÂNȚI încă de mic.

El/ Ea CÂNTĂ încă de mic(ă).

Noi CÂNTĂM încă de mici.

Voi CÂNTAȚI încă de mici.

Ei/ Ele CÂNTĂ încă de mici.

Observând formele de mai sus, vedem că terminațiile pe care le vom adăuga și celor două verbe care ne pun în dificultate sunt: Ø (la persoana I singular), I (la persoana a II-a singular), Ă (la persoana a III-a singular), ĂM (la persoana I plural), AȚI (la persoana a II-a plural) și Ă (la persoana a III-a plural).

Așadar, vom face acest exercițiu, pentru a conjuga corect cele două verbe. Îndepărtăm terminația –A, specifică infinitivului și rămânem cu rădăcina verbului, la care adăugăm terminațiile de mai sus, rezultând formele:

Eu preced/ (mă) succed

Tu precezi/ (te) succezi

El/ Ea precedă/ (se) succedă

Noi precedăm/ (ne) succedăm

Voi precedați/ (vă) succedați

Ei/ Ele precedă/ (se) succedă

Atenția cea mai mare trebuie acordată formelor de persoana a III-a ale verbului A PRECEDA, unde vorbitorii tind să folosească greșit forma în –E (PRECEDE – FORMĂ GREȘITĂ). În timp ce pentru verbul A (SE) SUCCEDA, există tendința, de asemenea greșită, de a folosi tiparul de conjugare de tip –EZ (MĂ SUCCEDEZ, TE SUCCEDEZI etc).

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot