Astăzi, petrecerea de Revelion a devenit o obișnuință. Totuși, au fost vremuri în care petrecerile în sine erau o raritate. Prima petrecere grandioasă de Revelion a fost organizată la finele anului 1903, în Ploiești, de către prefectul Luca Elefterescu.
Locația aleasă a fost Casa Luca Elefterescu, mai cunoscută de contemporani ca Muzeul Ceasului din Ploiești. După moda franțuzească, unde petrecerile de Revelion aveau deja o vechime de zeci, chiar sute de ani, Luca Elefterescu a decis să organizeze una în Ploiești.
Istoricul ploieștean Paul D. Popescu a scris câteva rânduri despre fastuasa petrecere de „bulion”. Sursa istoricului a fost chiar bunicul său, ce era cofetar la începutul anilor 1900.
Când și cum a apărut ideea de Revelion? Tradiții de Revelion
„În ziua de 27 decembrie 1903, bunicul meu s-a pomenit acasă cu Iancu, omul de încredere al lui Luca Elefterescu. – Dom’ Miai, vrea dom’ dipotat ca vineri să te înfăţişezi la dânsul cu tot ce-ţi trebuie… – Da, ce – se miră cofetarul – doar nu-l cheamă Vasile ? – Nu-l cheamă, da se face foc dacă nu te duci. Are un chef mare, de Anul Nou… Îi zice petrecerea de bulion, moda franţuzească“
La petrecerea cu pricina au venit câteva zeci de persoane (se spune că ar fi fost 26), cele mai importante din Ploiești. Aceștia au servit cunoscutele sarmale, cârnaţi, fripturi de porc, dar și specialități occidentale precum aspic sau curcani la cuptor. Nu a lipsit muzica, Luca Elefterescu fiind cunoscut ca un mare fan al muzicii clasice.
Petrecerea a ținut până dimineața și Luca Elefterescu (prefect, avocat, petrolist) a rămas în istorie ca fiind primul român care a organizat primul chef pentru noaptea dintre ani.
De-a lungul vremii, de casa lui Luca Elefterescu s-au legat diferite evenimente culturale locale, precum concerte de cameră şi valsuri la modă ale epocii.