Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?

14.06.2024
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?

România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează țara noastră de la est la vest.

Ce este Paralela 45?

Paralela 45 Nord este un cerc de latitudine a Pământului situat la 45 de grade Nord de planul ecuator (în emisfera nordică), la mijlocul distanței dintre Ecuator și Polul Nord. Unii specialiști spun că aceasta nu este chiar la jumătatea distanței, motivul fiind faptul că Pământul nu este o sferă perfectă ci este ușor bombat la Ecuator și turtit la poli din cauza forței centrifuge determinată de rotația Pământului în jurul propriei axe.

Dintre cele 32 de intersecții ale Paralelei 45 pe teritoriul României, cinci sunt cu drumuri europene (E81, DN1, etc.), 19 se află în afara unor orașe precum Tg. Jiu, Rm. Vâlcea, Pitești, Târgoviște, Buzău, Brăila sau Tulcea, iar opt intersecții sunt în localități ca Baia de Aramă, Poneasca, Băbeni, Filipeștii de Pădure sau Mizil.

Județul Argeș, punctul de întâlnire

În mod incredibil, Meridianul de 25 de grade longitudine estică se intersectează cu Parlalela 45 în județul Argeș. Meridianul 25 grade longitudine estică marchează jumătatea distanţei dintre Oceanul Atlantic în vest şi Munţii Ural în est şi Paralela 45 grade latitudine nordică marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord.

Câte țări traversează Paralela 45?

În afară de România, începând cu Meridianul Zero și mergând către Est, paralela de 45 de grade latitudine nordică traversează alte 14 țări din întreaga lume: Franța (Grenoble, Bordeaux), Italia (Torino, Piacenza), Croația (Cres, Senj), Bosnia-Herțegovina, Serbia (Belgrad), Ucraina (Simferopol, Peninsula Crimeea), Rusia (Krasnodar, Armavir, Stavropol, Kirovski), Uzbekistan, Kazahstan (Kîzîlorda, Taldyqorgan), China (Songyuan, Harbin), Mongolia (Sainshand), Japonia (Horonobe, Toimaki), Insulele Kurile (disputate de Rusia și Japonia), SUA (statele Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Dakota de Sud, Minnesota, Wisconsin, Michigan, New York, Vermont, New Hampshire, Maine) și Canada (statele Ontario, Quebec, New Brunswick, Noua Scoție).

De asemenea, Paralela 45 străbate șase mări – Marea Adriatică (Golful Veneției), Marea Neagră, Marea Caspică, Marea Aral, Marea Ohotsk și Marea Japoniei și două oceane – Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic.

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot