Proteste la Istanbul. Liderii europeni tac. De ce are nevoie Europa de Erdogan?

20.03.2025
Proteste la Istanbul. Liderii europeni tac. De ce are nevoie Europa de Erdogan?

Ieri, primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu și lider al Opozitiei a fost arestat, împreuna cu alte aproximativ 100 de persoane, pentru acuzatii de coruptie. Ekrem Imamoglu urma sa-si anunte candidatura la presedintia Turciei, pentru alegerile din 2028 și, conform sondajelor, ar fi fost favorit.

Măsuri drastice au fost luate de autoritățile turce de teama unor proteste în Istanbul, după ce Ekrem Imamoglu, edilul orașului și principalul rival politic al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost reținut miercuri, în cadrul unei anchete de corupţie, o acțiune văzută ca o acțiune motivată politic, potrvit BBC. Reținerea a venit cu doar câteva zile înainte ca acesta să fie desemnat candidat la alegerile prezidențiale.

Mai multe drumuri au fost închise, unele platforme de social media au fost restricționate și a fost instituită o interdicție de patru zile pentru demonstrații în încercarea de a contracara protestele.

„Voința oamenilor nu poate fi redusă la tăcere”, a scris Imamoglu pe rețelele sociale, în timp ce susținătorii săi au ieșit în stradă.

Erdogan, „asul” din mâna europenilor

Erdogan este, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Președinte al Turciei din 2014, Recep Tayyip Erdoğan, și el fost primar al Istanbulului, ar face orice să nu renunțe la putere, deși pentru a câștiga un nou mandat ar trebui să modifice Constituția. Șefii de la Paris sau Berlin nu au avut nicio reacție cu privire la situația tensionată din Istanbul.

Se pare că europenii nu spun nimic pentru ca Turcia are cea mai mare armata NATO din Europa. Si in contextul in care Trump e „instabil”, europenii si-au dat seama ca Erdogan ar fi o solutie pentru securitatea lor.

Forțele armate turcești sunt a doua cea mai mare forță militară permanentă din NATO, după Forțele Armate ale SUA. Turcia este unul dintre cele cinci state membre NATO care are pe teritoriul său arme nucleare ale alianței, împreună cu Belgia, Germania, Italia și Țările de Jos.

Turcia vrea de ani buni în UE

Demersul Turciei, care datează de două decenii, de a adera la blocul comunitar a fost îngheţat din cauza preocupărilor UE cu privire la situaţia drepturilor omului, alături de disputele politice din estul Mediteranei şi cu privire la Cipru.  În acelaşi timp, blocul european depinde de ajutorul Turciei, ţară membră a NATO, în special în ceea ce priveşte problemele legate de migraţie.

Tensiunile din 2019 dintre Grecia, membră UE, şi Turcia au determinat Bruxelles-ul să ameninţe cu sancţiuni împotriva Ankarei şi să întrerupă unele canale de dialog. Legăturile s-au îmbunătăţit din 2021, cu reluarea discuţiilor la nivel înalt.

În 2024, Ankara a pornit demersul de aderare europeană în urmă cu 20 de ani.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot
De ce membrii echipajului stau cu mâinile sub ei la aterizare?
De ce membrii echipajului stau cu mâinile sub ei la aterizare?
Atunci când călătoriți cu avionul, este posibil să observați un detaliu curios: în timpul aterizării, membrii echipajului de cabină își țin mâinile sub coapse sau pe genunchi. Acest gest... citește tot