Dacă la începutul anilor 1990 mâncarea de tip fast-food costa mai mult decât cea bio, astăzi lucrurile stau exact invers. De exemplu, la nivel mondial, în anul 2019, mâncarea sănătoasă și bio costă uneori până la de 10 ori mai mult decât mâncarea fast-food, iar carnea de pui a ajuns să aibă cu 266% mai multe grăsimi, față de acum 50 de ani. Da, cu 266% mai multe grăsimi. Totuși, în cât timp crește un pui pe care-l punem astăzi în farfurie?
Conform specialiștilor, un pui ajunge din stadiul de ou la cel de friptură în doar 38-40 de zile, scrie gandul.info. La 38 de zile, puii au circa 2,2 -2,5 kilograme. Aceiaşi pui de carne cresc în aproximativ 90 de zile în gospodăriile ţăranilor. Și nu sunt la fel de grași. Totuși, de ce cresc ca Făt-Frumos puii care ajung pe mesele noastre?
Fructele de mare sunt de post? Pot fi mâncate fructe de mare în post?
Creșterea accelerată a puilor este un rezultat al faptului că, de cele mai multe ori, puii sunt umflați cu apă și hormoni, lucru interzis de legislația din țara noastră. Totodată, în timp ce puii din gospodăriile țăranilor sunt hrăniţi cu porumb, grâu sau orz, cei din ferme consumă un amestec de nutrețuri care are un aport foarte mare de vitamine și proteine.
Puii care cresc în fermele de la noi au 40 de grame când ies din incubator. La o săptămână o greutate cuprinsă între 180 – 200 gr. Peste aproximativ şase săptămâni, înainte de tăiere, ajung şi la 2,3 – 2,5 kg. Dacă aceștia nu cresc într-un ritm suficient de rapid, li se ajustează cantitatea de hrană. Conform statisticilor, astăzi, puii sunt de două ori mai mari decât erau în urmă cu 60 de ani.
O cercetare efectuată de către compania Transavia, unul dintre cei mai mari producători autohtoni de carne de pui, plasează carnea de pui în topul preferinţelor românilor, astffel 70% dintre români susţin că o utilizează pentru pregătirea meselor de mai multe ori pe săptămână, iar 95% dintre persoanele care gătesc cel puţin săptămânal consumă acest tip de carne. Tu, cât de des mănânci carne de pui?