Putem rămâne fără mâncare din cauza coronacrizei?
Coronavirusul a schimbat mersul vieții pe întreg mapamondul și este posibil să apară o criză de mâncare. Toate palierele societății sunt afectate. De-a lungul istoriei, se poate observa cum omul este obișnuit să îndure multe, însă atunci când apare foamea lucrurile o iau razna.
Criza economică provocată de această pandemie va fi mult mai dură decât cea izbucnită în 2008-2009. Multe firme vor da faliment, iar șomajul probabil că va atinge niveluri record. România nu va face excepție, iar faptul că mulți români se vor întoarce din străinătate va agrava situația financiară. Toți acești oameni nu vor avea un loc de muncă, iar statul va trebui să îi susțină.
Autoritățile române au luat o serie de măsuri pentru a impulsiona mediul economic, însă indiferent de decizii criza va veni și va fi mai dură ca niciodată. Fostul premier al României, Victor Ponta, a mărturisit că el se așteaptă inclusiv la o criză a mâncării.
„Nu înțeleg cum se iau aceste decizii atât de târziu, mă bucur că Armata intervine, dar ei trebuie să ia echipament de protecție, altfel pățesc ca medicii. Guvernul trebuie să sprijine sănătate, energia și zona alimentară pentru că peste o lună o să avem probleme serioase. Să se oprească exporturile de materiale neprelucrate. Peste o lună o să vedeți că problema principală va fi legată de mâncare. Sper ca Guvernul să dea o ordonanță în acest sens”, a declarat Victor Ponta la România TV.
Conform specialiștilor, acest virus ucigaș din China nu va dispărea peste noapte și va menține frica în rândul oamenilor mult timp de acum înainte. Potrivit ultimelor date, după trecerea verii, situația se poate agrava din nou.
Putem rămâne fără mâncare?
„Măsurile protecționiste ale guvernelor naționale în timpul crizei de coronavirus ar putea declanșa deficiențe alimentare în întreaga lume”, a avertizat și ONU. De ce? În primul rând, lipsa forței de muncă. „Ar putea apărea probleme în săptămânile următoare. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este că guvernele restricționează fluxul de produse alimentare. (…) Nu este momentul pentru restricții sau pentru punerea în aplicare a barierelor comerciale”, a spus potrivit theguardian.com și Maximo Torero, șef economist al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură.
Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă statele lumii se treacă de la o atitudine defensivă la una ofensivă. Cu alte cuvinte trebuie să se găsească urgent un vaccin sau un tratament, altfel situația se va agrava și mai rău.
Foto: Pexels.com