Putin a fost LA UN PAS să apese butonul nuclear în timpul războiului cu Ucraina. Cum de a renunțat?

de: Claudiu Petrișor
14 01. 2025
putin
Vladimir Putin

De mai bine de trei ani, din clipa în care a început războiul din Ucraina se tot vorbește despre un posibil conflict nuclear la scară mondială. Puțini sunt cei care știu că Vladimir Putin a fost la un pas să declanșeze iadul în Europa, dar s-ar fi răzgândit în ultima clipă.

În anul 2022, la începutul conflictului, Statele Unite ale Americii i-ar fi obligat pe ucrainieni să nu încercuiască armata rusă, într-o contraofensivă reușită în vara-toamna acelui an, deoarece serviciile americane de informații au constatat că există o probabilitate mare ca Putin să folosească arma nucleară.

Ce s-a întâmplat în toamna anului 2022?

În toamna anului 2022, trupele din Ucraina aveau misiunea de a urmări trupele rusești care se retrăgeau din Herson, sudul Ucrainei. Deși planul inițial era de a încercui cei 30.000 de soldați ruși și să le provoace pierderi grele, din cauza deciziei SUA, aceștia s-au retras în ordine, fără pierderi considerabile.

În eventualitatea în care retragerea, cea mai mare a Rusiei din conflict, ar fi fost împiedicată, SUA estimase că există o „posibilitate de 50%” ca Putin să ordone un atac nuclear. Această informație a apărut în cartea jurnalistului american Bob Woodward, scrie lemonde.fr.

Șeful armatei ruse Valeri Gherasimov, i-a atras atenția omologului său american, Mark Milley, în cadrul unei discuții telefonice, că „armele nucleare vor fi folosite” în cazul în care armata rusă va înregistra pierderi grele în zona Herson.

Putin ar fi cel care ar putea da ordinul de atac nuclear

Pentru ca Rusia să folosească o armă nucleară, Vladimir Putin este cel care decide. Așa-numita geantă diplomat nucleară, sau „Cheget” (numită după Muntele Cheget din Munții Caucaz), este în permanență cu președintele. Practic, un buton roșu care poate produce prăpăd în orice moment.

Statul Major rus are acces la codurile de lansare și are două metode de lansare a focoaselor nucleare. Vladimir Putin poate trimite coduri de autorizare comandanților individuali de arme, care ar executa apoi procedurile de lansare. Există și un sistem de rezervă, cunoscut sub numele de Perimetr, care permite Statului Major să inițieze direct lansarea rachetelor terestre, ocolind toate posturile de comandă imediate, scrie reuters.com.

Ce reguli au rușii pentru justificarea folosirii armelor nucleare?

Conform documentului rus numit „Principii de bază ale politicii de stat a Federației Ruse privind descurajarea nucleară” există doar patru cazuri în care rușii pot utiliza armele nucleare astfel:

– utilizarea armelor nucleare sau a armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei sau a aliaților săi;
– date care arată lansarea de rachete balistice îndreptate către Rusia sau aliații săi;
– un atac asupra siturilor guvernamentale sau militare critice care ar submina acțiunile de răspuns ale forțelor nucleare ale țării;
– folosirea armelor convenționale împotriva Rusiei „când însăși existența statului este în pericol”.