Vladimir Putin a acordat un amplu interviu controversatului jurnalist american Carlson Tucker. El a menționat și România în declarațiile sale cu referire la războiul din Ucraina. Ba mai mult, Putin a vorbit și despre teritoriile Ucrainei care au aparținut României Mari.
Putin a încercat să justifice atacul asupra Ucrainei spunând că Ucraina este „un stat artificial”. „Bolşevicii au creat Ucraina sovietică, care până atunci nu exista deloc. Ucraina este un stat artificial”, a afirmat președintele rus, atrăgând atenția asupra faptului că în Ucraina sunt și teritorii care au aparținut cândva Ungariei sau României.
Carlson Tucker l-a întrebat pe Putin: „I-ai spus lui Viktor Orban că poate avea o parte din Ucraina?”. Răspunsul lui Vladimir Putin a venit prompt: „Nu i-am spus niciodată. Nici măcar o singură dată. Nici măcar nu am avut vreo conversație pe acest subiect. Dar știu cu siguranță că maghiarii care trăiesc acolo au vrut să se întoarcă pe terenul lor istoric. Mai mult decât atât, aș vrea să împărtășesc cu tine o poveste foarte interesantă. Mă abat, este una personală. Undeva la începutul anilor ’80, am făcut o călătorie cu mașina din fostul Leningrad, traversând Uniunea Sovietică prin Kiev. Am făcut o oprire în Kiev și apoi am mers în vestul Ucrainei. Am mers în orașul Beregovoy și toate numele orașelor și satelor erau în rusă și în limba pe care nu o înțelegeam, în maghiară, în rusă și în maghiară. Nu în ucraineană, în rusă și în maghiară. Conduceam printr-un fel de sat, și erau bărbați așezați lângă casele lor, purtând costume negre în trei piese și pălării negre cilindrice. Am întrebat, sunt ei niște artiști? Mi s-a spus nu, nu sunt artiști, sunt maghiari. Am spus, ce fac aici? Ce vrei să spui? Acesta este pământul lor. Locuiesc aici. Acest lucru s-a întâmplat în timpul sovietic în anii ’80. Au păstrat limba maghiară, numele maghiare și toate costumele lor naționale. Sunt maghiari și se consideră maghiari”.
Jurnalistul Carlson Tucker a continuat: „Ceea ce este, și există multe astfel de situații, deși cred că multe națiuni sunt frustrate și de problema Transilvaniei, așa cum știți evident. Dar multe națiuni simt frustrare din cauza frontierelor redesenate în urma războaielor secolului al XX-lea și a războaielor care se întind pe parcursul a mii de ani, cele pe care le-ați menționat”.
Vladimir Putin a explicat faptul că România a pierdut teritorii în favoarea Ucrainei, lucru adevărat: „(…) După Al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit pe lângă teritoriile care aparțineau Poloniei, teritorii care aparțineau Ungariei și României. Așadar, România și Ungaria au rămas fără o parte din teritorii, care au fost date Ucrainei. Așadar, avem toate motivele să credem că Ucraina e un stat artificial”.
Suprafaţa României a suferit numeroase modificări, de-a lungul timpului. Marea Unire de la 1918 a fost un eveniment istoric, care a trezit și mai mult sentimentul de patriotism în populație și a făcut România Mare, un teritoriu ce ajunsese la 295.641 de km2. Din păcate, cel de-Al Doilea Război Mondial a venit cu noi provocări, conflicte și pierderi de teritorii.
Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, la 23 august 1939, a împărțit Europa în sfere de influență, între cele două puteri. Acordul a rămas cunoscut ca Pactul Hitler-Stalin, iar România avea să cunoască forța celor două state.
Pe data de 28 iunie 1940, URSS a transmis un ultimatum țării noastre prin care cerea să cedeze Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Din păcate, România nu a putut face mare lucru, iar la 2 august 1940 a renunțat la o bună suprafață din teritoriul țării. Ba mai mult, după ce Bucovina de Nord a fost anexată de sovietici, a mai fost pierdută și o bucată din Maramureșul de Sud-Est.
După ce Basarabia a fost ocupată de URSS, Stalin a dezmembrat-o în trei părți. Astfel, la 2 august 1940, a fost înființată RSS Moldovenească, iar părțile de sud (județele românești Cetatea Albă și Ismail) și de nord (județul Hotin) ale Basarabiei, precum și nordul Bucovinei și Ținutul Herța au fost alipite RSS Ucrainene. La 7 august 1940, a fost creată regiunea Cernăuți, prin alipirea părții de nord a Bucovinei cu Ținutul Herța și cu cea mai mare parte a județului Hotin din Basarabia, potrivit Wikipedia.org.
În perioada 1941-1944, România a recucerit toate teritoriile ocupate de URSS, însă după terminarea războiului sovieticii le-au anexat din nou și le-au integrat în RSS Ucraineană. Această situație este valabilă și în prezent, iar, potrivit datelor oficiale, pe teritoriul vecinilor noștri trăiesc peste 400 de mii de români.
Granițele dintre cele două țări au fost confirmate în baza a două tratate semnate de România și Ucraina în 1997 și 2003, iar România nu contestă oficial acest lucru, conform rador.ro. Așadar, România a pierdut în fața Ucrainei o bună bucată din teritoriul țării: Bucovina de Nord, ținutul Herța, ținutul Hotin precum și județele din sudul Basarabiei.