La trei ani de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura acest conflict. Se pare că Vladimir Putin ar fi pregătit să negocieze o pace din poziție de forță. Printre condițiile impuse, unele fac referire la țara noastră.
Vladimir Putin ar putea să fie de acord ca Ucraina să adere la NATO, dar are mai multe condiții, notează agenția bulgare Novinite. Potrivit jurnalistului de investigații Christo Grozev de la agenția de presă menționată, Vladimir Putin ar putea accepta ca Ucraina să adere la NATO dacă vor fi îndeplinite anumite condiții.
Printre acestea se numără retragerea bazelor militare americane din Europa de Est, inclusiv din România, precum și o relaxare a sancțiunilor economice impuse Rusiei.
Momentan, Statele Unite ale Americii au mai multe baze în România, inclusiv la Mihail Kogălniceanu, unde sunt staționați peste 4.000 de soldați americani. Grozev a subliniat că retragerea acestor baze ar putea fi o condiție importantă pentru orice acord între Rusia și Statele Unite.
Grozev a speculat că, deși președintele american Donald Trump ar putea considera acceptabile aceste condiții, există incertitudini legate de poziția țărilor din Europa Centrală și de Est, precum Polonia și Republica Cehă, care ar putea avea opinii diferite cu privire la retragerea trupelor americane din regiune.
Altfel, o negociere de pace este cu atât mai dorită, cu cât oligarhii ruși pun presiune pe Vladimir Putin pentru a pune capăt definitiv sancțiunilor internaționale.
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța urmează să devină cea mai mare bază militară NATO din Europa. NATO urmează să investească aici peste 2,5 miliarde de euro. Când va fi gata, este de aşteptat ca baza să poată găzdui peste 10.000 de soldaţi. Rămâne de văzut dacă o eventuală condiție impusă de Putin va opri extinderea bazei.
Forţele americane folosesc baza de la Mihail Kogălniceanu începând cu anul 1999, din perioada războiului din Kosovo, atunci când NATO a atacat Republica Federală Iugoslavia. Campania de bombardare NATO a durat de la 24 martie la 11 iunie 1999, iar aeronavele NATO au zburat in peste 38000 misiuni de luptă. România avea să intre în NATO abia în 2004, cinci ani mai târziu.