Raritate în lumea animală. Ce specii de animale de pe planeta intră la menopauză?

03.02.2025
Raritate în lumea animală. Ce specii de animale de pe planeta intră la menopauză?

Menopauza, în sensul în care o înțelegem la oameni, adică încetarea perioadei fertile, este un fenomen mai rar întâlnit în regnul animal. La multe specii, fertilitatea scade treptat, dar nu există o perioadă clară de „menopauză”. Totuși, există câteva exemple notabile de specii care experimentează o formă de menopauză sau un declin semnificativ al fertilității în viața lor.

Ce este menopauza?

Conform definiției, menopauza este acel fenomen fiziologic complex, care constă în încetarea definitivă a menstruației la femei, ca urmare a încetării funcției ovariene.

Ce animale intră la menopauză?

Orcile (Orcinus orca) – Orcile sunt printre cele mai cunoscute exemple de animale care experimentează menopauza. Femelele orcă trăiesc mult după ce nu mai pot reproduce, iar acest fenomen a fost observat ca având un rol important în structurarea socială a grupului. Mamele care nu mai pot reproduce își pot ajuta descendenții să supraviețuiască.

Elefanții (Elephantidae) – La elefanți, menopauza apare, de obicei, între 40 și 50 de ani. Femelele adulte continuă să trăiască mult timp după ce au încetat să fie fertile, având un rol important în dinamica socială a turmei.

Balenele cu spatele alb (Physeter macrocephalus) – Femelele din această specie pot experimenta o formă de menopauză, trăind mult timp după ce încetează să mai aibă urmași. La fel ca în cazul orcilor, există teorii care sugerează că aceste femele non-reproducătoare pot juca un rol important în susținerea grupului social.

Maimuțele cu capul alb (Macaca mulatta) – În cazul anumitor specii de maimuțe, cum ar fi maimuțele cu capul alb, există un declin al fertilității pe măsură ce femeile îmbătrânesc, dar acest fenomen nu este la fel de pronunțat ca în cazul oamenilor.

Aceste exemple sunt destul de rare, iar în majoritatea speciilor de animale, femelele continuă să se reproduc pe parcursul întregii lor vieți productive, cu o scădere graduală a fertilității pe măsură ce îmbătrânesc. Fenomenul de menopauză este încă un subiect de cercetare în biologie, mai ales din perspectiva evoluției și a rolului social pe care îl pot avea indivizii non-reproducători.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Unde s-ar afla, pe Glob, Grădina Edenului, locul în care ar fi trăit Adam și Eva?
Unde s-ar afla, pe Glob, Grădina Edenului, locul în care ar fi trăit Adam și Eva?
Biblia, cartea de căpătâi a Creștinismului, spune că primii oameni de pe Pământ ar fi fost Adam și Eva. Aceștia au fost și părinții omenirii. Ei au trăit în Grădina Edenului. Unde ar... citește tot
De ce vrea Trump Canada? La ce îl ajută anexarea Canadei?
De ce vrea Trump Canada? La ce îl ajută anexarea Canadei?
La fiecare ieșire în public, Donald Trump, cel mai puternic om din lume, îi pune pe toți pe jar cu declarațiile sale. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își... citește tot
A încercat vreun om să ajungă pe fundul Gropii Marianelor, cel mai adânc loc de pe Terra?
A încercat vreun om să ajungă pe fundul Gropii Marianelor, cel mai adânc loc de pe Terra?
Groapa Marianelor, situată în Oceanul Pacific, la est de Filipine, este considerată cel mai adânc punct de pe Terra, atingând o adâncire impresionantă de aproximativ 10.994 metri sub nivelul... citește tot