Reconstrucția orașelor afectate de războiul din Ucraina: cu fiecare lună de război, la factură se mai adună 10 miliarde de dolari

18.12.2024
Reconstrucția orașelor afectate de războiul din Ucraina: cu fiecare lună de război, la factură se mai adună 10 miliarde de dolari

Pe data de 24.02.2022, Rusia invada Ucraina într-un atac ce avea să lase lumea înmărmurită la vremea respectivă. Mulți specialiști au considerat atacul ca fiind începutul celui De-al III-lea Război Mondial. După aproape trei ani de război, sute de mii de oameni și-au pierdut deja viața. Mai mult, sute de localități au fost devastate. Cât va costa reconstrucția orașelor afectate de război.

Într-o zi războiul din Rusia și Ucraina se va termina. Și când ostilitățile se vor termina, Kievul va trebui să reconstruiască părțile țării aflate încă sub stăpânirea sa. În cei trei ani de conflict, orașe întregi au fost transformate în dărâmături, infrastructura mare și mică a fost distrusă de rachetele și dronele rusești, iar resursele financiare ale Kievului sunt epuizate.

Cât de mult va costa reconstrucția Ucrainei?

Banca Mondială a estimat în martie 2023 că costul reconstrucției și redresării în Ucraina a crescut la 411 miliarde de dolari. Se estimează că acest cost crește cu 10 miliarde de dolari în fiecare lună.

Această sumă include 5 miliarde de dolari doar pentru curățarea molozului. Evaluarea arată că Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru investiții „critice și prioritare” pentru reconstrucție, scrie theweek.com.

Cât a costat reconstrucția Europei după cel De-al Doilea Război Mondial?

Ca o comparație, Statele Unite au contribuit cu peste 13 miliarde de dolari în ajutor economic către 17 națiuni europene – peste 150 de miliarde de dolari în dolari de astăzi – după cel de-al Doilea Război Mondial, în ceea ce a fost numit Planul Marshall.

Planul Marshall nu a plătit nici pe departe costul total al reconstrucției Germaniei și restului țărilor europene, dar a contribuit.

Cine va plăti?

Din punct de vedere moral, pare destul de clar că Rusia și președintele ei, Vladimir Putin, ar trebui să plătească factura. Cel mai probabil, factura va fi o combinație de ajutor extern din partea țărilor occidentale și investiții private care vor finanța redresarea Ucrainei, potrivit companiei de consultanță McKinsey & Company.

SUA, Uniunea Europeană și alte guverne au, totuși, un as în mânecă. Aproximativ 300 de miliarde de dolari în activele băncii centrale ruse au fost înghețate de la începutul conflictului. În plus, există „zeci de miliarde de dolari în active aparținând oligarhilor ruși și entităților private”.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum să te pregătești pentru un turneu de poker?
Cum să te pregătești pentru un turneu de poker?
Dacă te-ai gândit vreodată să participi la un turneu de poker, probabil știi deja că nu e de ajuns doar să ai noroc sau să înveți câteva mâini bune de pe net. Turneele serioase de poker... citește tot
De ce italiencele nu iau numele soțului?
De ce italiencele nu iau numele soțului?
În multe dintre statele civilizate, căsătoria vine la pachet cu faptul că soțiile preiau numele bărbaților. În mod obișnuit, acest obicei este văzut ca un semn al unei noi identități de... citește tot
Povestea singurei fotografii în care apar împreună Van Gogh și Paul Gauguin
Povestea singurei fotografii în care apar împreună Van Gogh și Paul Gauguin
Vincent van Gogh şi Paul Gauguin au fost, de departe, doi dintre cei mai mari pictori din toate timpurile. În mod hilar, un celebru colecționar a intrat în posesia unei fotografii în care apar... citește tot