Fizica este un domeniu atât de vast încât poate deveni copleșitor pentru mulți dintre noi. Este clar, omenirea nu poate trăi fără legile fizicii, acestea urmărindu-ne în toate mișcările. Unul dintre cele mai importante personalități ale lumii care a explicat fenomenele naturale prin ochii fizicii a fost, cu siguranță, Isaac Newton. Ce sunt fluidele non-newtoniene?
Sir Isaac Newton a rămas în istorie ca unul dintre oamenii cu o minte sclipitoare. Deși descoperirile sale au fost dintotdeauna evidente pentru ochii moderni, acesta a reușit să pună în prim-plan universul din jurul nostru.
Teoriile newtoniene stau la baza fizicii, matematicii, astronomiei și chiar chimiei. Cea mai mare inovație a lui a fost crearea legii gravitației universale. În anul 1687, Newton a publicat o carte științifică pe nume Philosophiae Naturalis Principia Mathemaica sau Principa. În lucrarea sfântă pentru oamenii de știință a fost prezentată legea mișcărilor planetelor și a gravitației.
Conform unei legende urbane care a rămas celebră, în timp ce tânărul Isaac Newton se odihnea sub un copac al familiei sale, un măr a căzut din copac și l-a lovit în cap. Newton s-a gândit că dacă există o forță a gravitației care trage fructul din copac, atunci există o forță mai mare care atrage obiectele mult mai departe, în spațiu.
În secolul al XVII-lea acesta a scris legile care guvernează mișcarea obiectelor:
Pe lângă numeroasele legi care explică mișcarea, forța sau gravitația, Newton a scris și despre masa obiectelor. Fluidele non-newtoniene sunt acelea care nu respectă legea vâscozității.
Zilnic vedem aceste tipuri de fluide:
Noroiul magic sau „oobleck” este un fluid non-newtonian. Acesta este folosit în demonstrații care prezintă un comportament neobișnuit. O persoană poate merge pe o suprafață de oobleck fără să se scufunde, atâta timp cât viteza este proporțională cu forța aplicată pașilor. Dacă o persoană ar lovi cu pumnul oobleck-ul, acesta s-ar îngroșa și s-ar comporta ca un corp solid. După lovitură, fluidul va redeveni lichid.