Riști să îți rupi mâna! Ce sunt fluidele non-newtoniene?

de: Bogdan Andu
10 11. 2022
fluidele

Fizica este un domeniu atât de vast încât poate deveni copleșitor pentru mulți dintre noi. Este clar, omenirea nu poate trăi fără legile fizicii, acestea urmărindu-ne în toate mișcările. Unul dintre cele mai importante personalități ale lumii care a explicat fenomenele naturale prin ochii fizicii a fost, cu siguranță, Isaac Newton. Ce sunt fluidele non-newtoniene?

Cum a schimbat Isaac Newton viitorul umanității?

Sir Isaac Newton a rămas în istorie ca unul dintre oamenii cu o minte sclipitoare. Deși descoperirile sale au fost dintotdeauna evidente pentru ochii moderni, acesta a reușit să pună în prim-plan universul din jurul nostru.

Teoriile newtoniene stau la baza fizicii, matematicii, astronomiei și chiar chimiei. Cea mai mare inovație a lui a fost crearea legii gravitației universale. În anul 1687, Newton a publicat o carte științifică pe nume Philosophiae Naturalis Principia Mathemaica sau Principa. În lucrarea sfântă pentru oamenii de știință a fost prezentată legea mișcărilor planetelor și a gravitației.

Conform unei legende urbane care a rămas celebră, în timp ce tânărul Isaac Newton se odihnea sub un copac al familiei sale, un măr a căzut din copac și l-a lovit în cap. Newton s-a gândit că dacă există o forță a gravitației care trage fructul din copac, atunci există o forță mai mare care atrage obiectele mult mai departe, în spațiu.

În secolul al XVII-lea acesta a scris legile care guvernează mișcarea obiectelor:

  • Orice obiect se mișcă în linie dreaptă dacă nu este supus acțiunii unei forțe;
  • Accelerația unui obiect este direct proporțională cu forța netă exercitată și invers proporțională cu masa obiectului;
  • Pentru fiecare acțiune, există o reacție egală și opusă.

Ce sunt fluidele non-newtoniene?

Pe lângă numeroasele legi care explică mișcarea, forța sau gravitația, Newton a scris și despre masa obiectelor. Fluidele non-newtoniene sunt acelea care nu respectă legea vâscozității.

Zilnic vedem aceste tipuri de fluide:

  • Soluțiile de săpun, produsele cosmetice sau pasta de dinți;
  • Alimentele precum untul, brânza, ketchupul sau caramelele;
  • Substanțele naturale pentru mierea sau extractul de vanilie;
  • Sângele, saliva sau mucusul;
  • Maioneza sau cimentul.

Noroiul magic sau „oobleck” este un fluid non-newtonian. Acesta este folosit în demonstrații care prezintă un comportament neobișnuit. O persoană poate merge pe o suprafață de oobleck fără să se scufunde, atâta timp cât viteza este proporțională cu forța aplicată pașilor. Dacă o persoană ar lovi cu pumnul oobleck-ul, acesta s-ar îngroșa și s-ar comporta ca un corp solid. După lovitură, fluidul va redeveni lichid.

Foto: Depositphotos.com