România, la raport. Cum s-a schimbat România după 33 de ani de democrație

de: Sorin Florea
22 12. 2022
București

Revoluția din 1989 a dus la căderea comunismului și instaurarea democrației în România. Cel mai probabil acest lucru nu ar fi fost posibil dacă Elena și Nicolae Ceaușescu nu ar fi fost prinși, judecați, condamnați și executați pe repede înainte în 25 decembrie 1989. Judecata celor doi a fost un simulacru de proces, însă evenimentele au permis o schimbare de regim și la noi, după ce valul cuprinsese multe state din Europa.

Cum s-a schimbat România în ultimii 33 de ani?

România a fost o țară greu încercată de-a lungul timpului. Comunismul a lăsat o amprentă puternică pe sufletul cetățenilor, iar în unele cazuri încă se resimte. Cu toate acestea, dorința de libertate și egalitate au fost mai puternice decât sistemul opresiv.

În primii ani de după Revoluție, societatea era într-o degringolada totală, mai multe persoane care fuseseră la stânga și la dreapta lui Nicolae Ceaușescu încercând să preia puterea, prezentându-se în lideri democrați peste noapte. În unele cazuri s-a și reusit. Oare ce s-ar fi ales de România dacă la alegerile din 1990 lumea l-ar fi votat pe Ion Rațiu ca președinte și nu pe Ion Iliescu.

Chiar și așa societatea s-a schimbat, iar oamenii au simțit și gustat libertatea pentru care semenii lor au murit în 1989. Țara noastră a ales calea europeană, democratică, de unde nu mai există întoarcere.

În anul 2004, România a devenit oficial membru NATO, cu drepturi depline. În prezent se poate observa cât de important a fost acest pas pentru securitatea țării noastre, în condițiile în care Federația Rusă a invadat Ucraina. Cea mai mare alianță militară defensivă din lume poate garanta suveranitatea și securitatea oricărui stat membru.

În ianuarie 2007, românii au avut încă un motiv de bucurie când țara noastră a devenit membru al Uniunii Europene. Acest eveniment a adus multiple beneficii pentru România, printre care: dreptul de a călători liber în orice stat al spațiului comunitar, dreptul de a munci în aceste țări, fonduri europene pentru dezvoltare societății pe toate palierele ei și în toate sectoarele ei și multe altele.

Drepturile și libertățile cetățenești sunt respectate și garantate de stat, iar comunicarea nu mai este cenzurată ca în timpul comunismului. Totodată, presa scrisă și audiovizuală are libertate totală, iar programul este non-stop, la radio și TV. Un lucru de neacceptat pe vremea dictatorului.

În toți acești ani am scăpat de cozile specifice la alimentară pentru a reuși să achiziționezi o bucată de carne sau de brânză. Cei care au apucat perioada comunistă sigur își aduc aminte cum se trezeau de la 4 dimineața pentru a prinde un litru de lapte. Portocalele și bananele reprezentau o delicatesă și le gustam doar de sărbători.

Într-adevăr România este o democrație tânără la scara istoriei, care mai are de parcurs pași importanți pentru a se ridica la nivelul celor din Occident, însă societatea noastră se află pe drumul corect și se va dezvolta de la an la an.

Foto: antena3.ro