Se produce șampanie în România?

03.08.2023
Se produce șampanie în România?

România este o țară bogată în care se fac mai multe tipuri de băutură. Șampania este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, consumate la evenimente de o importanță majoră. Cum românii sunt consumatori de alcool, ne putem întrebarea dacă și unde se produce șampanie în România?

Șampanie în România? Nu curând!

șampanie

Sunt mulți oameni care încă nu cunosc originea denumirii șampaniei. Această băutură a cunoscut o preluare populară, folosită chiar și în prezent. Șampania este un tip de vin spumant, rafinat, consumată la evenimentele importante. Gustul unic și în special prețul o fac să fie consumată rar.

Ca origine, șampania nu poate fi produsă decât în Franța. Mai exact, această băutură este realizată în regiunea din Hexagon, denumită Champagne. Toate tipurile existente în piața românească și nu numai se produc în exclusivitate în acea zonă.

Astfel că, în România nu se poate produce șampanie. Pe de altă parte, există numeroase vinuri spumante autohtone care au gusturi impresionante. Pentru acestea se folosesc struguri speciali, precum Busuioacă de Bohotin, Crâmpoșie sau Tămâioasă Românească.

Conform ultimelor competiții ale băuturilor, cel mai bun vin spumant din prezent se numește „C’est Soir Rose”.

Cât vin spumant produce Franța?

Franța este cel mai mare jucător internațional în piața băuturilor fine. Aici se produc cele mai multe și bune vinuri spumante, printre care și șampania. Producția acestora nu a cunoscut niciodată perioade mai bune.

În prezent, sunt create, anual, în Franța peste 200 de milioane de sticle, iar șampania este cel mai important bun de export. Aceasta este asociată cu luxul și sărbătoarea, vânzările crescând de la an la an.

În cei peste 35.000 de hectare, sutele de milioane de sticle șampanie produse ajung pe mesele oamenilor din toată lumea, precum SUA, Germania, Argentina, Australia sau România. Șampania poate fi consumată atât la micul dejun, cât și la cină, fiind acompaniată de brânzeturi fine sau aperitive alese.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot